23948sdkhjf

Tøft for kinamaskiner

For Standard Maskin AS og Sany Norge Anleggsmaskiner AS har finanskrisen vært ekstra hard, noe som har resultert i konkurs i begge selskapene.

For tre år siden ble Standard Maskin AS utpekt til gassellebedrift, men nedgangen i salg av maskiner til anleggsbransjen har gått ut over likviditeten og nå nylig ble selskapet begjært konkurs.

- Selskapet genererte overskudd frem til 2007, men overtakelsen av Sany-importen i 2008 medførte en stor gjeldsbyrde. Dette sammen med egen gjeld og stor omsetningssvikt nå i år, gjorde at det ikke var grunnlag for videre drift. Vi hadde god dialog med banken lenge, men vi ble ikke enige om den videre driften av selskapene, sier Helge Sæbø. Standard Maskin ble etablert av Bjørn Eldøy i 1997 og i 2003 ble selskapet registrert som aksjeselskap. Selskapet eide 91 % av aksjene i Sany Norge Anleggsmaskiner AS.

- I 2007 var vi tolv ansatte. Vi har kuttet utgifter og redusert bemanningen for å møte utfordringene, men det var ikke nok, sier Sæbø.

Optimistiske

Selv om de to selskapene er konkurs gir ikke Bjørn Eldøy og Helge Sæbø opp anleggsbransjen. De etablerte Hardnor AS i 2007 og dette selskapet drives videre uavhengig av konkursen. Hardnor AS produserer blant annet skuffer og HK-fester.

- Hardnor vil bestå av tre-fire ansatte og vi vil stort sett forstette med det samme som vi gjorde i Standard Maskin, sier Sæbø. I tillegg til import av nye og brukte maskiner, utleie, service og salg av deler, produserte også Standard Maskin utstyr til anleggsmaskiner. Dette er oppgaver Hardnor AS vil fortsette med. Sæbø forteller at Hardnor ikke har noen umiddelbare planer om å overta importen av Sany til Norge, men at de fortsatt har god dialog med den kinesiske produsenten.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062