23948sdkhjf

Høg-Jæren Energipark: Spennende prestisjeprosjekt

På Hellandsmyra, på grensen mellom Time og Hå kommune på Jæren, har Norsk Vind Energi med partnere satt opp 26 store vingmøller.

En vindmøllepark bestående av 26 store vindmøller klarer å produsere 190 millioner kilowatt timer. Det er ikke småtteri og vi har tatt en spennende prat med Lars Helge Helvig, daglig leder i utbyggingsselskapet Jæren Energi.

Blir større

I skrivende stund står 26 møller på plass og produserer strøm. De siste seks møllene kommer på plass neste år, forklarer Helvig. Parken skal nemlig telle 32 enheter når den står ferdig neste år en gang. Den vil da ha en total effekt på 232 gigawatt eller 232 millioner kilowatt timer, nok til mellom 11.500 og 12.000 hustander.

Det første spadestikket ble tatt den syvende april 2010 og prosjektet kom i drift juni i år. Nå kan parken med sine 26 møller, forsyne om lag 9500 husholdninger med ren, fornybar strøm.

Store møller

Anleggskontrakten gikk til Kruse Smith AS og hadde en verdi på 130 millioner kroner. Til å gjøre gravearbeid, anlegge veier og annen infrastruktur leide de inn Risa.

Torsdag 24 februar 2010 la båten med første mølle til kai i Egersund. Flere utbedringer var gjort langs ruta fra kai til byggeplass for å sikre trygg og effektiv transport av Klepp Spesialtransport.

For å danne seg et bilde av størrelsen på møllene er det bare å se på hvordan transporten ble delt opp. En mølle kom fordelt på 9 trailere: 3 vinger, 3 tårnseksjoner, 1 maskinhus, 1 nav og en siste bil med en utstyrskonteiner.

Vinger og tårn måtte transporteres om natta, mens resten kunne gå på dagtid.

126,5 meter høye

Dimensjonene er store og de Dansk-produserte Siemens-vindmøllene måler 80 meter, bare opp til navet. I alt strekker de seg 126,5 meter opp i været. Hver vinge veier 12 tonn og hver mølle får tre vinger som utgjør en diameter på 93 meter.

Diger kran

Den tyngste delen er maskinhuset som veier 85 tonn. For å løfte på plass de forskjellige komponentene, tok de i bruk en 100 meter høy kran av typen Terex-Demag CC2800-1 fra Vest-Kran. Bergensfirmaet ble leid inn av mølleleverandøren Siemens til å gjøre løftearbeidet.

Boligtomter

De 32 møllene har fått hver sin "boligtomt" på 400 til 500 kvadratmeter fordi de ikke står på fjell, men på hard løsmasse. Det er støpt en såle på 17,5 x 17,5 meter. Denne sålen vokser som en pyramide inn mot senter hvor den stiger opp to meter til det som er selve foten av mølla og det som er synlig over bakken.

I alt består såla på 300 kvadratmeter av 480 kubikkmeter betong og 50 tonn armeringsjern. Sålen blir så dekket til med masse, slik at hver mølle holdes på plass med en vekt på 2000 til 3000 tonn.

Kraften som skal holdes på plass sammenlignes med et seil på størrelse på en fotballbane, heist opp på et nav 80 meter over bakken.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079