23948sdkhjf

Utfordrende grøftegraving

I mange år har Veflen Entreprenør gravd opp gatene i Oslo for å bedre infrastrukturen i hovedstaden.

Grøftegraving i byer er en "risikosport". Selv om mesteparten av kabler og rør blir påvist før arbeidene starter, er det gjerne en kabel eller et vannrør som uventet dukker opp når gravemaskinskuffa settes i bakken. Det er ikke under slike forhold det settes rekorder i antall gravde meter grøft pr dag.

Men for de som har tålmodighet og kompetanse på området, er det mye å ta tak i. I Oslo blir det hvert år gravd mange meter med grøfter for fjernvarmerør, fiberkabel og nye vann- og avløpsrør. Det er denne typen jobber Veflen Entreprenør har spesialisert seg på. 90 % av selskapets oppdrag er grøftegraving i en eller annen form.

Utfordrende

Entreprenørselskapet fra Skarnes i Hedmark, har i mange år vært å se i Oslos gater. Da vi møter prosjektleder Kjetil Hansen i Wergelands vei, rett bak Slottet, er de i full gang med å grave grøft for nedlegging av fjernvarmerør, vann- og avløpsrør og forskjellige kabler.

- Dette er et fellesprosjekt for Hafslund Fjernvarme, Hafslund Nett og Oslo Kommune vann- og avløpsetaten, sier Kjetil Hansen. Han forteller at Veflen Entreprenør har spesialisert seg på jobber i sentrale urbane strøk. Jobben de gjør i Wergelands veien er derfor veldig lik mange av de andre oppdragene selskapet har utført.

En titt ned i grøfta forteller at her er det om å gjøre å ta det rolig. Det går kabler og rør på kryss og tvers.

- Det er mye eksisterende infrastruktur som allerede ligger i bakken. Ikke alt er dokumentert og selv om det finnes kart, så er det ikke alt som ligger der det skal gjøre, sier Hansen. Jobben i Wergelands veien består i å legge ca 1100 meter rør for fjernvarme og ca 300 meter med vann og avløp.

Ikke bare er det alt som ligger i bakken som byr på utfordringer. Minst like utfordrende kan det som beveger seg oppe på bakken være. Fotgjengere, syklister, biler, busser og trikker kan i mange tilfeller være minst like krevende. De fleste av Oslos gater er sterkt trafikkert og det er ikke særlig populært å stenge av hele gater, men det gjør arbeidet enklere. Hansen forteller at veien ble helt stengt for øvrig trafikk for kort tid siden. Før det ble gjort var det mange misfornøyde trafikkanter å ta hensyn til.

- Nå rundt jul og nyttår er det også mange som har det moro med å fjerne sperringer og skilt i løpet av kvelden og natta. Nesten daglig må vi lete opp igjen utstyr når vi kommer på jobb om morningen, sier Hansen.

Få, men store kunder

Maskinparken til Veflen Entreprenør består av ca 30 maskiner og like mange lastebiler. Antall ansatte er 75 personer. Mesteparten av oppdragene foregår i Oslo, Akershus og Hedmark, men også i Oppland, Østfold og Buskerud er det gravd grøfter av Veflen Entreprenør.

Selskapet har vært med på utbygging av fjernvarme i snart 30 år og de har "blåst" kabel i ca 15 år.

Første gang firmaet utførte oppdrag for Telegrafverket var i 1956. Siden den gang har Veflen Entreprenør hatt store og små oppdrag for Televerket/Telenor hvert år frem til i dag.

Veflen Entreprenør AS, i dagens versjon, ble stiftet 1. januar 2006. Selskapets historie går derimot helt tilbake til 1954. Da startet Otto Veflen entreprenørfirma på Skarnes i Sør-Odal kommune. I begynnelsen var hovedtyngden av oppdrag innen jord- og skogbruk. Men oppdraget for Telegrafverket i '56 ble starten på spesialiseringen som i dag kjennetegner selskapet.

Veflen Entreprenør er i dag et rent driftselskap og datterselskap til Otto Veflen Maskinentreprenør AS. Hans Otto Veflen er 3. generasjon Veflen som leder selskapet. Han overtok etter sin far Halvard i 2009. Årets omsetning er forventet til å bli ca 150 millioner kroner.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079