23948sdkhjf

Et fjell av ressurser

Her står Torgeir Lian på toppen av en forsteinet askehaug på 95.000 kubikkmeter, men han får ikke lov til å bruke det.

Firmaet, Kjell Lian AS, har et spesielt fast oppdrag for Norske Skog på Skogn i Levanger. Derfra kjøres det ut 30.000 kubikkmeter aske i året til et askedeponi Lian har anlagt i et steinbrudd på Valan like ved. Asken blir hentet i container med traktor som går 80 prosent fast på askekjøring. Det ligger nå 95.000 kubikkmeter aske deponert her. I løpet av juni neste år vil det økes betraktelig. I 2010 lå den årlige askeproduksjonen på 20.000 kubikkmeter, nå er den oppe i 30.000 kubikkmeter i året.

Dette er sløsing

Torgeir påpeker at å deponere denne massen er sløsing med ressurser, det kan brukes til veibygging og tildekking av avfallsdeponier. Asken har lav densitet og veier langt mindre enn pukk, 800 kilo per kubikkmeter. Den inneholder mye luft og er dermed isolerende og får en fasthet som magerbetong. Det er kalken i aska som reagerer med fuktighet i lufta som gjør at den forsteiner seg.

Ikke tillatt

Asken er likevel ikke tillatt brukt til noe i Norge, på grunn av forekomsten av tungmetaller. Selv om det ikke er påvist lekkasje fra eksisterende deponier både her og ved selve fabrikken på Skogn. Norske Skog har brukt dette til fylling i sjøen på 70- og 80-tallet. Det tas jevnlig målinger fra dette og det er fortsatt ikke funnet utsiving av noen tungmetaller der, i følge Lian. Det er miljødepartemanget som har sagt nei, men Norske Skog jobber videre med saken.

Ressurs i Sverige

I Sverige brukes asken både som bindemiddel og som ballastmasser, på deponier, som tildekking av gruveavfall, til stabilisering av muddermasser og mer. Av 1,5 millioner tonn aske årlig, bruker svenskene 1 million av dette.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.049