23948sdkhjf

Gratis i grunnen

Den nasjonale databasen for grunnundersøkelser, NADAG, er godt nytt for alle som trenger data fra grunnundersøkelser.

Statsbygg bidrar til den første databasen som gir gratis oversikt over hva som skjuler seg i bakken. Her er det bare å klikke for å avdekke løsmasser, kvikkleire, leire og sand. Samfunnet sparer 16 millioner kroner årlig på tiltaket, ifølge en rapport. Portalen gir også informasjon om fjelldybder og grunnvannsstand. Dette kan avdekke problemer på tomtene og finne løsninger for å sikre bygg.

Tilgjengelig for alle

– Slike digitale tjenester vil gjøre hverdagen enklere for mange. Regjeringen ønsker at offentlige data skal være tilgjengelig for alle. Derfor er det bra at Statsbygg deler de enorme mengdene informasjonen i grunnundersøkelser, sier statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Statsbygg skal nå dele data fra undersøkelser som gir informasjon om grunnforholdene og geotekniske egenskaper av løsmasser.

– Dette er viktig informasjon for å hindre at det bygges på farlig grunn og for raskt å sette inn riktige tiltak i forbindelse med ulykker, sier adm. direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg.

Hull etter hull

Over hele landet bores det hull etter hull i bakken for å kartlegge grunnforholdene. Det finnes enorme mengder verdifulle data, men gjerne godt skjult i arkivskap i forskjellige offentlige etater. Dermed er det lett å gi opp og heller bestille nye grunnundersøkelser som koster fra noen hundre tusen til over en million kroner.

Databasen er også samfunnsøkonomisk meget lønnsom, slår Vista Analyse fast i en ny rapport. Analysebyrået regner ut at NADAG har en kostnad på 2,5 millioner kroner årlig. Men innsparingen ligger på 16 millioner kroner i året.

Et halvt århundre

– Statsbygg har allerede digitalisert et halvt århundre med grunnundersøkelser. Det omfatter 3.500 rapporter fra 700 eiendommer. Vi legger nå ut alle disse dataene ut på NADAGs nettside, og blir den første landsdekkende bidragsyteren til den nasjonale portalen, sier Statsbyggsjefen.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078