23948sdkhjf

Strengere i høyden

Arbeidstilsynet vil gi flere overtredelsesgebyr for ulovlig arbeid i høyden. Også virksomheter som stanses på grunn av fare for liv og helse må forvente strengere reaksjoner.

Arbeidstilsynet mener slike regelbrudd er kritikkverdige og alvorlige. Virksomhetene må derfor forvente strenge reaksjoner. For eksempel vil et gebyr for brudd på bestemmelser om arbeid i høyden sjelden være under 50.000 kroner.

Flest brudd i BA

I 2016 ble det avdekket hele 580 brudd på regler som skal sikre arbeidstakere som arbeider i høyden. Arbeidstilsynet finner flest brudd i bygg- og anleggsbransjen, og ofte er utenlandske arbeidstakere involvert. – Arbeidstilsynet ser alvorlig på dette, og vi har tro på at mer bruk av gebyr vil få ned antallet lovbrudd, sier direktøren i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim Webb.

736 stansvedtak

Også antallet virksomhetsstans der det er fare for arbeidstakernes liv eller helse, er høyt. I 2016 ble det fattet 736 vedtak om stans ved overhengende fare. Når en aktivitet eller virksomhet blir stanset, finnes det i tillegg ofte brudd på andre regler, for eksempel om HMS-arbeid og internkontroll. Arbeidstilsynet vil slå hardere ned på aktivitet med alvorlig fare for liv og helse, enten med overtredelsesgebyr eller anmeldelse.

Overtredelsesgebyr

* Arbeidstilsynet gir overtredelsesgebyr ved kritikkverdige forhold og alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven og forskrifter.

* Gebyrene varierer i størrelse etter alvorlighetsgrad, virksomhetens økonomi og om det er gjentatte brudd.

* Gebyrene har en øvre grense på 15 G (ca 1,4 millioner kroner).

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.065