23948sdkhjf

E 18 tar landbruket på «kornet»

Kjørende over Hobølelva bru på nye E 18 i Østfold vil legge merke til et uvanlig plantefelt. Det minner om korn, men er stauder.

Prosjektleder for E 18 Ørje-Vinterbro i Statens vegvesen, Elin Bustnes Amundsen, mener planteradene er skikkelig kule, og er ment å fortelle at man beveger seg i et typisk østfoldsk kultur- og åkerlandskap. Hun synes det er skikkelig gøy når folk blir oppmerksomme på uvanlige grep etaten tar.

– Vi gjør gjerne litt ekstra i kryssområder, slik som her.

Fagerrørkvein

– Det skal liksom illustrere kornåkre, men er egentlig en staudeplante, som er produsert på vestlandet.

Til sammen har Vegvesenet satt ut 19.000 av dem, såkalt fagerrørkvein. Dette er stivt opprettvoksende gras i søyleform, som danner tette tuer i høyder med aks på rundt 140 centimeter. Planten regnes som en god og hardfør sort tilpasset skandinavisk klima, og ble utropt til årets staude av Norsk Gartnerforbund i 2013.

Vet ikke om andre

– Vi får stadig tilbakemeldinger på at det ser flott ut, og mange lurer på hva feltet består av.

– Og, nei, vi vet ikke om tilsvarende å kikke på for trafikantene, i alle fall ikke helt som dette, sier Bustnes Amundsen.

Bru- og kryssområdet er spesielt på andre måter også. Det er bygd i jomfruelig terreng, der tre kvikkleireområder er sikret med over 90 pæler gjennom leire og ned i fjell. Dette måtte gjøres veldig forsiktig, uten å røre om i massen. Å jobbe med kvikkleire gir alltid fare for grunnbrudd, men det gikk bra, og massene rundt brua er vurdert som stødige.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078