23948sdkhjf

Denne bør du lese: Lothepus - helt uten filter

Har du sansen for Lothepus er boka hans vel verdt pengene.

Jeg innrømmer det så gjerne. Jeg har sansen for Lothepus. Leif Einar Lothe fra Hardanger er så ærlig og rett fra levra at han går rett hjem, ihvertfall her i huset. I 2009 kickstartet vi platesalget hans her på tungt.no, da han ga ut CDen Sallaren. Siden har han ikke sett seg tilbake. Vi så ikke mer til ham vi heller. Ikke før han dukket opp på TV og Fjorden Cowboys ble en suksess-serie om anleggsarbeiderens fantastiske liv.

"Eg visste at musikkaviser ikkje var vegen å gå for å nå ut med songane mine. Eg tenkte annleis. Annonserte på tungt.no, ei nettside for tungtransport og anleggsmaskiner. «Maskinentreprenør syng på si», sto det. Og der selde eg godt."

Nå har han altså gitt ut bok. Vi åpnet julegavene tidlig i år og har allerede lest den. En fornøyelig, dypt alvorlig og ufiltrert Lothe gir oss her et innblikk i livet både før og etter at kjendisstatusen tok ham. Etter å ha lest de 182 sidene forstår vi litt mer hvorfor han er som han er. Livet har vært tøft der inne i Sørfjorden, det er det ingen tvil om.

"Hardingen er ein sjølvgod jævel"

Men først og fremst er det selvironien, den lune humoren og kraftuttrykkene vi kjenner fra TV som preger denne boka. Så dersom du har Lothepus langt opp i halsen, bør du finne deg noe annet å lese. Fanklubben derimot, vil føle de kjenner helten sin enda litt bedre og det er jo en god følelse å ha med seg.

"Det er håplaust å tru at du nokon gong får eit fornuftig svar hos nokon i Biltilsynet. For å få jobb der må du være fødd og ha fått deg eit namn. Meir trengs ikkje."

Lothepus var skoletrøtt fra første dag. Han visste hva han skulle bli allerede før han begynte i første klasse. Det løsnet på yrkesskolen, da han fikk drive med noe han anså som meningsfylt. Det finnes mange som ham i anleggsbransjen. Folk som har valgt arbeidslivet fremfor lang utdanning. Et stort tankekors er det derfor at dyktige fagfolk nå står i fare for å bli avskiltet fordi nytt regelverk krever høyere utdanning for at man skal bli godkjent. 30 års erfaring teller ikke lenger. Men det er en annen debatt.

"Det er ved «godt nok» jobben begynner. Det er då eg hentar eit ekstra lass med grus, rakar og gjer siste finpussen."

Faren Einar har betydd mye for Lothepus. Han skrev i meldeboken at gutten var syk, så han skulle få være med på reinsdyrjakt på Hardangervidda. Og han pratet sertifikatet tilbake i lommeboken til Leif Einar etter at han hadde kjørt om kapp med en sivil politibil langs Sørfjorden. Ikke minst har han lært ham alt om sprengningsyrket.

"Ei god dynamittsalve er bra for humøret."

Lothepus driver firmaet Nå Maskin AS. I boka forteller han at han etter Farmen kjendis har hatt så lite tid til å regne på jobber at flere av maskinene står. Det siste året har han knapt sittet i en gravemaskin og han innrømmer at han savner akkurat det. Sitte i maskinen med hunden, Synge og prate og få jobben gjort, som han sier.

"Det kan ikkje kallast ein heim om det ikkje er plass til ein dumpar på tunet."

Bokas tittel er ikke overraskende "Går det til helvete, så går det til helvete". Det har vært nære på mange ganger. Både vannski, snøscooter og borerigger har forsøkt å avlive Leif Einar, uten å lykkes. Sammen med Randi og ungene lever han fortsatt i beste velgående hjemme i Odda. TV2 har allerede lagt nye planer for hardingen. Kjendislivet krever sitt.

Mens vi venter på nye stunt på TV-skjermen får vi kose oss med boka så lenge. Den oppleves litt som en prat på tomannshånd.

Så vi tror ikke dette bokprosjektet går til helvete vi.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094