23948sdkhjf

GPS-bande på tokt

GPS-utstyr for store summer har forsvunnet fra anleggsmaskiner og traktorer i hele Norge. Politiet mener det er en spesialisert bande som er på ferde.

Felles enhet for forebygging i Sør-Øst politidistrikt opplyser til Byggeindustrien at de i løpet av sommeren har fått inn anmeldelser av tyveri fra anleggsmaskiner og traktorer. Nina Karstensen Bjørlo forteller at det er en spesiell type og kostbar GPS som er stjålet.

– Vi ser at det er store verdier som står relativt usikret, og det er lett å ta seg inn i førerhuset, sier Bjørlo.

35 anmeldelser

Tyveriene er gjennomført i hele politidistriktet, altså Telemark, Vestfold og Buskerud, men det har også vært tilsvarende tyverier i Østfold, Follo, Oslo og Trøndelag.

Bjørlo forteller til Byggeindustrien at det i politidistrikt Sør-Øst er snakk om 14 anmeldelser av rundt 35 på landsbasis. Den dyreste GPSen som er stjålet har hatt en verdi på en halv million kroner.

Det er nå satt ned en egen etterforskningsgruppe i politiet som jobber med tyveriraidene, og det er opprettet en tipstelefon: 33 34 44 71.

Politilederen sier at de kriminelle har god kunnskap om hva de er på jakt etter, og gjennomfører «effektive» tyverier.

Hun oppfordrer alle som kan vite noe eller har sett noe mistenkelig om å kontakte politiet.

Ikke overrasket

Lloyd Sundstøl i asfaltknuserfirmaet Crusher International på Notodden har i flere år vært plaget av tyveri og det han kaller sabotasje mot virksomheten hans. Det toppet seg i 2016 og utover i 2017, med ødelagt pumpesystem, hydraulikk osv. på maskinene. Men problemet er ikke borte, understreker han overfor Anleggsmagasinet.

– Denne sommeren, i Sør-Norge, har jeg hørt om GPS-tyverier for fem millioner kroner. Min bedrift har ikke vært utsatt for slikt noe i denne omgang, men sabotasjene fortsetter med et par tilfeller i året, opplyser Sundstøl lakonisk.

Noen anmeldelse er det lenge siden Sundstøl har levert inn. Det blir mye styr som det kommer lite ut av, synes han.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078