23948sdkhjf

Maskinregisteret:: Digital «blå-bok»

Nå digitaliseres den årlige sakkyndige kontrollen og gjør blå-boka overflødig.

Sakkyndig kontroll registreres nå digitalt, inn i maskinregisteret.

Dokumentasjonen sendes maskineier digitalt.

Et pilotprosjekt med tre mekanikere som er med på å utvikle systemet. Om ikke alt for lenge er det flere kontrollerer som kan gjøre dette digitalt, ifølge fagsjef i MGF, Njål Hagen.

Systemet har tatt noe lenger tid enn først tenkt, men nå begynner det å fungere som det skal, forklarer Hagen.

- Flere og flere ser nytten. Det er lettere å vite når maskinen skal ha kontroll og man slipper å gå ut å sjekke blåboka, legger han til.

Utviklet sammen med registeret

Systemet med digital registrering av den sakkyndige kontrollen har vært utviklet parallelt med utviklingen av selve Maskinregisteret. Den digitale registreringen gjør det enklere for både kontrollør og maskineier, og vil etter hvert gjøre «Kontrollbok for arbeidsutstyr» (blå-boka) overflødig.

– Dette er helt topp og er mye bedre enn å drive med de papirgreiene, sier Christoffer Flateby, utemekaniker hos Volvo Maskin AS.

Klistrer på QR-koden

Maskinen på bildet hadde ikke fått påklistret QR-koden som viser at den er registret i Maskinregisteret. Det første Flateby gjør er å hente opp maskinen i Maskinregisteret via nettbrettet han har med seg og så klistre på QR-koden som blir maskinens «registreringsnummer». Etterpå skanner Flateby QR-koden og kan enkelt registrere punktene han går gjennom på den sakkyndige kontrollen inn på nettbrettet.

– Jeg kan velge om jeg vil registrere kontrollen på smart-telefon, nettbrett eller pc. Bruker helst nettbrett, men er det mye feil på maskinen, noe som krever mye tekst, bruker jeg pc, sier Christoffer Flateby.

Når kontrollen er ferdig sendes en e-post til maskineier/-bruker og til selskapet kontrolløren er ansatt i.

Stålkontrol

– Min erfaring er at maskineier/-bruker får stålkontroll på sakkyndig kontroll og vet nøyaktig når maskinene skal kontrolleres, sier Flateby.

- Nå slipper de å gå ut på tomta eller anlegget for å sjekke når maskinen skal kontrolleres, alt av informasjon ligger lagret elektronisk, forteller han.

1000 kr

Kostnaden med hele systemet dekkes av et registreringsgebyr for maskineier på kr 1000,- pr maskin og gjelder så lenge man eier maskinen.

Det ligger allerede flere titalls tusen maskiner i registeret siden alle som er solgt siden 1995, flere av de store maskinimportørene har allerede gjort dette ved å registrere serienummeret. Selv om mange av disse fortsatt ikke har QR-kode.

Reginn

Maskineiere og entreprenører får en komplett nettbasert oversikt over sine maskiner. Her kan de få elektronisk tilgang til sakkyndig kontrollrapport og automatisk varsling når det er tid for ny kontroll.

Det blir også et system for fillagring, vedlikehold, forenklet flåtestyring, samt daglig- og ukentlig kontroll. Entreprenøren vil kunne presentere alle maskinene for oppdragsgiver med å sende de en link fra Reginn som inneholder all informasjon. Registeret gjør det også enkelt å rapportere inn maskiner som er tenkt brukt på et prosjekt man skal gi tilbud på.

Med en kommende App for smarttelefon får maskinførere et enkelt verktøy for å gjennomføre daglig/ukentlig kontroll. De kan også sjekke at sakkyndig kontroll er utført. I tillegg får alle sakkyndige kontrollører et felles system der alle kontroller er samlet.

Registreringsgebyr

Det er Stiftelsen Sentralregisteret (SFS) som fikk oppdraget med å utvikle Maskinregisteret av bransjen, med MGF, MEF og EBA som initiativtakere.

- Vi er veldig glad for at vi ble valgt til å utvikle og drifte dette systemet, sier Roar Sømoen på Sentralregisteret. – Det har vært en omfattende prosess, men nå rulles det ut hos de store anleggsmaskinleverandørene, og flere riksentreprenører er i gang med egenregistrering av maskiner, sier han.

-Gebyret på 1000 kroner dekker all drift og utvikling av systemet. De som har egne systemer for sakkyndig kontroll kan også koble seg opp mot systemet gjennom et API, sier Sømoen.

Ved eierskifte vil den nye eieren betale et nytt registreringsgebyr på kr 1000,-.

Disse registerer alle nye og brukte maskiner de selger:

Beck Maskin

Rosendahl Maskin

Pon Equipment

Hesselberg Maskin

NASTA

Entrack

Volvo Maskin

Liebherr-Norge

Hymax

Bulder

ABS-Maskin

Disse vil også benytte maskinregisteret for sakkyndig kontroll.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078