23948sdkhjf

Agroteknikk 2018:: Traktorbonansa

Høyt spekka Valtraer med metallic lakk og skinninteriør - bestilt av anleggsbransjen

...Og en stor porsjon bestillingene har kommet fra anleggsbransjen.

Så mye som 70 prosent av traktorsalget fra Akershus Maskin skal ha gått til anleggssektoren i år.

Ole Hveem, daglig leder i Akershus Traktor, har siden 2016 kunnet fokusere på ett merke, Valtra, nå opplever han et svært godt traktorår.

– Traktorsalget har gått opp med 3 prosent, tørkesommeren har vi ikke merket noe til, kommenterer Ole Hveem.

Halvparten av markedet

Merket Valtra har nå omtrent 20 prosent av traktormarkedet bak John Deere med 30 prosent. Sammen har de altså halvparten av traktormarkedet i Norge.

Veidekke og Hæhre

Akershus Traktor er en del av Eikmaskin og deres 10 avdelinger i Norge og er Valtra-spesialister. Noe de tydeligvis trives godt med, for med avtaler til entreprenørene Veidekke og Hæhre er det snakk om 15 traktorer bare i de første leveringene. (det kommer altså flere)

I tillegg signerte de i september en kontrakt med forsvaret på 30 millioner kroner. Det dreier seg om opptil 30 traktorer med hengere, skuffer, brøyteutstyr osv. Avtalen er på to år, men med opsjon på utvidelse. Forsvarsbygg er også på kundelista, får vi vite.

– En av de største fordelene med Valtra er deres evne til å levere skreddersøm, forklarer Ole.

Fra Gun-rack til lakkert skjær

Man kan bestille alt fabrikkmontert fra gun-rack, metallic lakk (både på traktor og skjær), ferdig påmonterte lysbøyer med lamper osv. Fabrikken i Finland leverer også Nato-godkjente traktorer fra fabrikk, det letter jobben til Hveem og company betydelig, som regel er det ikke snakk om klargjøring i Norge, det er bare snakk om utlevering. I tillegg nevnes det at de har fem års fabrikkgaranti.

En million per stykk

Nesten 80 prosent av traktorene blir leaset, og som oftest «leaser man til 0», resterende verdi brukes ofte til innbytte på ny avtale.

– Snittprisen per traktor ligger rundt en million kroner, forklarer Ole Hveem.

Entreprenører som handler traktor kjøper ofte en høyt utstyrt utgave, selv om dette varierer med hva den skal brukes til forklarer Hveem. Som eksempel er vendbar førerplass et populært tilvalg.

Abonner på Anleggsmagasinet

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109