23948sdkhjf

Vintervedlikehold:: Tjener penger på snøen som falt i fjor

Snøkaoset i Oslo sist vinter får mye av æren for høyt traktorsalg i år

- Et veldig bra traktorår bekreftes fra John Henrik Stadtler, salgssjef Fendt Norge , med økning på tre prosent fra i fjor.

Av traktorene Eikmaskin selger går omtrent 10 prosent til anleggsdrift som f.eks snøbrøyting.

-Vinteren i fjor er nok årsaken til at vi ser denne økningen nå, forklarer han.

1000 traktorer i Oslo

Traktorer som går i snørydding går langt flere timer enn i landbruk, så bruken er helt annerledes. Han ser at stadig flere leier ut traktoren til vintervedlikehold eller jobber med det selv. Det går nå 1000 traktorer i Oslo i snørydding.

Økt Oslo-press

For med en sterk trend med fortetting i storbyene, blir det trangere og trangere. Og i tillegg har størrelsen på traktorene endret seg . Heltidsbøndene blitt nesten borte og de som er igjen er svært opptatte. Dermed har det blitt utfordrende å ha nok sjåfører.

Vaktmesterkompaniet har tradisjonelt ikke hatt egne traktorer til snøbrøyting, men har leid inn denne kapasiteten. For å få til en mer effektiv drift starter de nå et pilotprosjekt hvor de har gått til anskaffelse av 20 stk MF 4709 fra Eiksenteret Kløfta skal brøyte snø i Osloområdet med egne ansatte.

– Hvis dette fungerer vil vi ha behov for flere hundre traktorer, forklarte nylig Vegard Willassen, direktør for forretningsutvikling og avdelingssjef grønt hos Vaktmesterkompaniet.

211 Rolls-Royce

Stadtler møter vi på Eikmaskins stand på Agroteknikk, et traktorstand på 4500 kvadratmeter med Massey Ferguson, Fendt, Valtra, Kuhn og Dalen.

Han forklarer om forskjellene på jordbrukskunder og anleggskunder, men en god del av kundene driver kombibruk med både jordbruk og anlegg.

Kunder fra entreprenørbransjen har som regel stor kunnskap og vet hva de skal ha, da er det ofte høyt utstyrte traktorer forkalrer han. Fendt-kjøperne vil ofte ha mye utstyr og GPS-styring, noe Eikmaskin hadde laget et eget stand for.

- Fendt er jo dyrere, den er traktorbransjens Rolls-Royce, forklarer han.

I snitt vil en Fendt koste 1,1 million kroner. Merket ligger på en fjerdeplass på traktorstatistikken med 211 leverte så langt.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078