23948sdkhjf

kompetansejuks og anleggskrim: A-tilsynet gjør lite, mens bandittene går fri

– Det er trist å jobbe i en bransje, der man som seriøs aktør blir motarbeidet av både Arbeidstilsynet og sertifiseringsorganene. Resultatet er at kjeltringene får drive på.

Greg Corrales er utrolig glad for fokuset som er satt på illegale kompetansebevis og snusk blant opplæringsbedriftene. Makten trives i lukkede rom, og nå mener han det er på høy tid at trollet trekkes ut i lyset.

Han driver det ni mann sterke opplæringsfirmaet Krogseth Truckskole i Tønsberg, som tilbyr sertifisert sikkerhetsopplæring for truck og anleggsmaskin. Han ble født i Chile, men kom to år gammel til Norge som «Pinochet–flyktning» i 1986.

Bære eller briste

Corrales forteller til Anleggsmagasinet at han har sett uhumskhetene på nært hold i flere år. Nå tar han bladet fra munnen, og regner med pepper. Men det får bære eller briste.

– Jeg har sett det som et spørsmål om tid før jukset med kompetansebevis kom fram. Jeg er ikke sjokkert, sier Corrales, som har jobbet med opplæring i snart ti år.

– Dessverre faller en del aktører for fristelsen for å skaffe raske penger og gir blanke i sikkerhet.

Han synes dette er ille nok. Men Corrales har også sett noe mer enn useriøse firmaer, noe som går dypere og oppleves styggere for de som gjerne vil bidra til å rydde opp.

Er drittlei

Corrales peker anklagende i retning Arbeidstilsynet og sertifiseringsorganene.

– Man skulle tro at begge står på rette siden i kampen mot ulovlige kompetansebevis, men det er i praksis ikke tilfelle.

– Verken sertifiseringsorganene eller Arbeidstilsynet gjør noe til tross for tips og klare bevis. Dette er både min og andres erfaring, dessverre.

Greg Corrales er drittlei det han kaller «mafiaen» i bransjen, og savner allierte på myndighetssiden.

– Sertifiseringsorganene er informert om de uholdbare forholdene, men det virker som de gjør alt de kan for å dysse ned det som skjer. Og slik får bandittene lov til å holde på.

– Også hos Arbeidstilsynet blir varslere som meg møtt med den store stillheten eller endog mistenkeliggjøring. Jeg fatter ikke at de kan sitte og se på at useriøse aktører sender udetonerte «bomber» ut på anleggsplassene.

Nedbrytende

Corrales er i ferd med å miste enhver illusjon om både opplæringsbransjen og de som er satt til å kontrollere den. For ham er det ikke bare blitt frustrerende å følge reglene, men også tapsbringende.

– Når man så ikke får myndighetenes støtte i kriminalitetsbekjempelsen er det direkte nedbrytende.

På spørsmål om hva som ville løst situasjonen i bransjen, er Corrales klar: Sertifiseringsorganene, som er delegert oppgaver fra Arbeidstilsynet, må gås nærmere etter i sømmene og følges opp skikkelig.

– Men det aller mest tillitsvekkende ville være at Arbeidstilsynet tok tilbake det meste av kontrollen, og ble langt tøffere. I lang tid har vi hørt om tilsynets klager på sertifiseringsorganene, men intet skjer. Hovedinntrykket er at ingen tar tak i noe som helst, sier Corrales oppgitt.

Tusen pluss

Ex–chileneren legger ikke skjul på at han er desillusjonert, og flere ganger har lekt med tanken på å finne seg en annen bransje å jobbe i. Det som holder ham tilbake er ansvaret for de ni ansatte han har i sitt brød.

– Det har bygd seg opp over år, og jeg blir stadig mer skremt. Jeg tør ikke tenke på hvor mange falske bevis det er der ute, men det må handle om tusen pluss. Bare her hos oss har vi 800 kursdeltakere i året, og vi er ikke blant de største.

– Spørsmålet alle, og ikke minst Arbeidstilsynet må stille seg, er hvor langt dette skal gå uten skader og dødsulykker. Veien fra uhell til ulykke er kort, og det er bittert å tenke på at det kan skje bare for å fylle lommebøkene til griske idioter.

– At bandittene ikke ønsker støy kan man forstå. Men at folk i Arbeidstilsynet ser det på samme måte er utilgivelig.

Fire firmaer

Corrales’ skuffelse over Arbeidstilsynet Sør–Norge ble særlig stor da han i fjor gjorde dem oppmerksom på to saker med til sammen fire vestfoldfirmaer involvert. Han visste ikke om han skulle le eller gråte over responsen, eller den manglende sådan, til tross for klare bevis.

Han kunne påvise at et av firmaene ikke hadde kompetanse eller lisens for å drive opplæring, og at problemet ble løst ved å «samarbeide» med et annet firma. Med andre ord, bruke det andre firmaets lisens mot passende honorar. Corrales fant også ut at et tredje firma bruker lisens illegalt på samme måte for å omgå lisenskravene.

– Da er det altså to opplæringsfirmaer som driver ulovlig, så langt jeg har oversikt. Hvor mange som opererer på samme måte kan man bare spekulere i. Det er naivt å tro de er alene om det.

Corrales orienterte ASAS Sertifisering om saken i september i fjor, og fikk vite at saken var ekspedert videre til Arbeidstilsynet. Men han har ikke så langt fått noen tilbakemelding på at saken er tatt tak i.

Siden 2014 har Corrales prøvd å få stoppet et annet ukvalifisert opplæringsfirma uten å lykkes. Han sier at firmaet gjennom lang tid urettmessig hevdet å være sertifisert, og at det ble meldt til Arbeidstilsynet uten at den ulovlige kursingen ble stoppet. Omsider greide firmaet å skaffe seg lisens hos sertifiseringsorganet Nemko.

– Jeg vet imidlertid fra flere hold at firmaet fortsatt driver illegalt, også gjennom dokument– og signaturforfalskning.

– Nemko har ikke engang giddet å svare på mitt brev til dem om saken.

– Og bare så det er sagt; min hensikt er ikke å spenne bein under konkurrenter, det handler om sikkerhet og like konkurransevilkår.

Bundet av formalia

– Arbeidstilsynet kan ikke reagere utelukkende ut fra påstander om at noen driver ulovlig virksomhet.

Arbeidstilsynet Midt-Norge har ansvaret for sertifiseringsordningen for landets opplæringsvirksomheter. Her sier regiondirektør Stig Magnar Løvås at han har «registrert Greg Corrales’ kritikk av Arbeidstilsynet for både manglende oppfølging av tips og det han omtaler som illegale kompetansebevis og snusk blant opplæringsbedriftene».

– Arbeidstilsynet har taushetsplikt om tips og tipsere, og kommenterer ikke konkrete saker, slår Løvås fast.

Han uttaler på generelt grunnlag at saker med påstått mangelfull opplæring blir fulgt opp i de fleste tilfeller som forvaltningssaker, i første omgang overfor sertifiseringsorganet som har godkjent opplæringsvirksomheten.

– Arbeidstilsynet kan ikke reagere utelukkende ut fra påstander om at noen driver ulovlig virksomhet. Vi må i slike saker selv innhente opplysninger for å ha et tilstrekkelig grunnlag til å vurdere om det påståtte forholdet medfører riktighet.

Løvås opplyser at dersom mangler avdekkes, kan det reageres med krav om retting og eventuelt at godkjenning som sertifisert virksomhet trekkes tilbake. Og dersom det framkommer potensielt straffbare forhold kan dette politianmeldes.

Oppfølging av sertifiseringsordningen følges opp av en egen avdeling i Arbeidstilsynet Midt-Norge. Det betyr at henvendelser til andre regioner i Arbeidstilsynet om slike forhold ikke behandles lokalt.

– Kanskje det er derfor Corrales ikke opplever å ha fått ønsket respons på sine tips fra Arbeidstilsynet Sør-Norge. Men taushetsplikten legger som sagt begrensninger på hva vi kan gi av informasjon til en tipser om status for oppfølging av konkrete tips.

Anleggsmagasinet har også bedt om kommentar på Corrales utspill fra sertifiseringsorganet Nemko – som takket nei.

Artikkelen er en del av vårt tema om AnleggsMagasinet GULL.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.062