23948sdkhjf

«Vannfres» fjerner vegoppmerkingen

En ny maskin, «Vannfres», er et effektivt og miljøvennlig bidrag når rester av gule og hvite striper skal fjernes og erstattes av nye.

– Maskinen slipper ikke et gram ut i naturen, den soper opp og suger inn alt, også forbruksvannet. Det forteller senioringeniør Rudi Malmo i Statens vegvesen. Malmo er byggeleder på vegoppmerking i Agder. Nylig presenterte han en ny type maskin som fjerner gammel oppmerking.

Suger opp alt

Maskinen, som har fått navnet «Vannfres», ble presentert i Kristiansand og er en innovasjon i vegfaget. Den er raskere, mer effektiv og mer skånsom for asfalten når den fjerner oppmerkingen. Sist men ikke minst, mer miljøvennlig, siden den suger opp alle rester og filtrerer dem. Vannet maskinen har med seg blir også gjenbrukt helt til det er bare gjørme igjen.

Maskinen slipper ikke et gram ut i naturen, den soper opp og suger inn alt, også forbruksvannet.

Driftes av én mann

– «Vannfres» kan nærmest beskrives som en god, gammeldags dusjsåpe med alt i ett, forklarer overingeniør Øyvind Aske i Statens vegvesen. Den har både shower gel, shampoo og balsam. En mann drifter hele prosessen. Med på laget er det en hjelpemann, som også står for forvarsling og eventuelt veiledning under freseoperasjonen. Produksjonen medfører ingen støvproblematikk og gir et dekke som etter at maskinen har passert, er klart for å bli påsatt trafikk. Fotavtrykket på miljøet er betydelig minimert kontra en mekanisk fresekolonne.

– På maskinen står det i tillegg en gressklipperliknende sak. Dette er en minifres som kobles opp til hovedmaskinen. Når det eksempelvis skal fjernes fotgjengerfelt eller skravur, kan operatøren enkelt gjøre det med riggen han opererer, forteller Aske.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.157