23948sdkhjf

Alt fra steinbruddet skal med

Feiring Bruk og Lundhs AS skal samarbeide i et av Lundhs' steinbrudd i Larvik. Der skal absolutt all overskuddsmasse utnyttes.

For Feiring Bruk og Lundhs er det ambisiøse målet å utnytte hele naturressursen de forvalter, og avtalen som er inngått, er et stort steg i riktig retning for Lundhs’ brudd i Malerød. Det er stor etterspørsel etter pukk, og å utnytte hele ressursen fra et steinbrudd har et viktig miljøperspektiv. Naturstein er blant de mest bærekraftige byggematerialene som finnes, og nå skal det samarbeides om å utnytte hele volumet.

Første brudd

– Vi er veldig glade for å ha inngått et samarbeid med Feiring Bruk, som er en stor og seriøs aktør i bransjen. Vi har begge mål om å utnytte hundre prosent av volumene som utvinnes fra fjellet, sier daglig leder i Lundhs Thor-Anders Lundh Håkestad.

I dag kvalifiserer ti prosent av larvikitten i Malerød til markedet for overflater av stein. I tillegg benyttes alle avkapp til mureblokkproduksjon. Når resten nå leveres som råstoff til knusing, oppnår bruddet i Malerød, som første brudd innen larvikittindustrien, hundre prosent utnyttelse av uttatt masse.

Andre etablering

Samarbeidet er en viktig grønn satsing for Feiring Bruk, hvor overskuddsmaterialet til Lundhs blir råvare for videre nedknusing hos Feiring. Det nyetablerte pukkverket i Re, noen kilometere utenfor Tønsberg sentrum, har salgsstart våren 2019. Anlegget i Larvik er Feirings andre etablering i Vestfold.

– Dette er en grønn satsning for begge parter. Lundhs er, som Feiring, en familiebedrift med lang historie. Vi ser frem til samarbeidet, og til å knytte sterkere bånd med Lundhs, sier daglig leder i Feiring Bruk, Knut Ollendorff.

Unikt prosjekt

Samarbeidsavtalen ble signert 2. mai i Lundhs’ steinbrudd i Larvik. Det forventes at pukkverket kan produsere mellom 300.000 og 500.000 tonn pukk årlig ved full drift. Dette er mer enn Malerød-bruddet genererer i dag av overskuddsmasser.

– Så vidt jeg vet er dette et unikt prosjekt i Norge. Hele natursteinsbransjen er opptatt av å øke ressursutnyttelsen, og mange er i ferd med å finne alternative bruksområder for overskuddsmassene, men ingen har så langt kommet opp på hundre prosent utnyttelse, sier Olav Hallset, fagsjef i samfunn i Norsk Bergindustri.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.141