23948sdkhjf

Blir tilgjengelig om noen år

Førerløse og fjernstyrte maskiners inntog bestemmes av teleoperatørene.

Under vårens Bauma viste Liebherr frem fremtidsteknologi på flere plan.

Særlig var det den fjernstyrte og førerløse doseren 7XX som tiltrakk seg store folkemengder. Den og hjullasteren L550 ble begge fjernstyrt av en maskinfører.

Føreren vekslet mellom å styre doseren og hjullasteren.

7XX som er helt selvgående etter den får input på hva det er den skal gjøre. Hjullasteren 550 og beltegraveren R 924 ble begge vist i semiautonome versjoner. Sistnevnte graver, laster og planerer selv og maskinen testes nå ut i Danmark og Sverige.

Det viser at en person kan styre flere maskiner på et anlegg.

– Dette sier litt om hvordan man ser for seg fremtiden, hensikten er å gjøre hverdagen enklere og mer effektiv, forklarer Håkan Nyhaugen i Liebherr Norge.

Om noen år

– Vi regner med at standard dosere med lignende fjernstyringsmuligheter blir tilgjengelige i løp av noen år, forklarte Alexander Katrycz i Liebherr-Werk Telfs GmbH.

5G-avhengig

Fjernstyring over store avstander vil avhenge av hvor raskt teleoperatørene vil bygge ut 5G-nettverket. Slike nettverk vil være mye raskere, mindre forsinkelse og kan håndtere flere oppkoblede maskiner samtidig i forhold til dagens 4G-nettverk.

5G er avgjørende fordi responstiden fra føreren til maskinresponsen må være lynrask.

Bedre sikt

Sikten på 7XX blir sikret gjennom kameraer og noen av vinklene gir føreren bedre sikt enn om han faktisk satt i en doser på samme sted.

– Føreren blir mer som en maskin-leder, som følger med på hva som skjer og endrer parametre, forklarer Katrycz.

En del av Liebherrs «construction site of the future» er deres nye førermiljø INTUSI (IN Tuitive User Interface) som kobler anleggsmaskiner til IoT (internet of things).

Førerkonseptet blir rullet ut på alle anleggsmaskinene til Liebherr fremover.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.14