23948sdkhjf

Lanserer skytjeneste for fjernstyring

Gjennom det nye teknologiselskapet Steer AS opplever Gjermundshaug Gruppen økende etterspørsel etter fjernstyrte maskiner.

De nye løsningene for fjernstyrte anleggsmaskiner utviklet i samarbeid mellom Gjermundshaug, Specto Remote og Degree har fått navn.

Gjennom det nye teknologiselskapet Steer AS opplever Gjermundshaug Gruppen økende etterspørsel fra prosjekter hvor det er hensiktsmessig med fjernstyrte maskiner.

– Det har skjedd mye med teknologien på de åra som har gått siden løsningen kom første gang. Nå er det helt andre muligheter, sier Njål Arne Gjermundshaug i Degree, som sammen med Lars Tronsmoen er en av de sentrale i oppbyggingen av Steer AS, som skal utvikle, drifte, markedsføre og selge de nye fjernstyrte løsningene.

Graving med data

I februar 2018 koblet Steer-systemet på den nye serien, NextGen Cat, hos Pon Equipment.

– Her er det en helt annen teknologi under panseret enn på tidligere maskiner og på mange måter kan man si at dette er en datamaskin man kan grave med, i motsetning til en gravemaskin med en datamaskin i, sier Njål Arne Gjermundshaug.

Skybasert løsning

Steer AS lanserte i august 2019 sin skybaserte løsning for fjernstyring av anleggsmaskiner.

Løsningen er utviklet for å øke produksjonskapasiteten og minimere risiko ved å fjerne sjåføren fra farlige operasjoner og miljøer som bl.a. gruvedrift, ustabilt terreng, forurensing, ekstreme temperaturer, eksplosiver og stråling.

Skyteknologi uten begrensninger

Maskinene kan kjøres fjernstyrt via høyoppløselig video uten forsinkelse eller de kan kjøre semi-autonomt via forhåndsdefinerte ruter. Maskinføreren har også mulighet til å håndtere flere maskiner samtidig og bytte kjøretøy med et tastetrykk.

Wifi, 4G eller 5G

Det er ingen begrensninger på avstanden mellom sjåfør og maskin ettersom kommunikasjon går over internett (Wi-Fi/4G/5G).

Det er allerede i dag fullt mulig å plassere 3 sjåfører i hver sin tidssone rundt om i verden - der alle tre kjører samme maskin i hvert sitt 8 timers skift.

Slik kan produksjonen holdes gående uavbrutt 7 dager i uken - gjennom hele året.

Ifølge Steer kan teknologien kan brukes på alle typer kjøretøy uten store investeringer eller ombygginger.

- Hittil har vi koblet opp og fjernstyrt gravemaskiner, bulldozere, dumpere og traktorer fra flere bl.a. Caterpillar, Volvo og John Deere inn i skyløsningen. Egenutviklet hardware og software gjør løsningen ekstremt fleksibel og rask å sette opp�? sier Lars Tronsmoen leder for utviklingsteamet.

Cat er interessert

Fram til nå har firmaet holdt en svært lav profil og fokusert på teknologiutvikling og pilotprosjekter. Til tross for dette ble firmaet tidligere i år invitert av ledelsen i Caterpillar i USA for å presentere løsningen - som viste stor interesse for løsningene og teknologien etter å ha oppdaget firmaet via et Google søk.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.172