23948sdkhjf

– OPS må forandres

– OPS-modellene i Norge bygger på feil forutsetninger, og gir ikke ønsket effekt for verken byggherre eller entreprenør.

I sin doktorgradsavhandling «Insentiver og felles mål i offentlig-privat samarbeid» opplyser Espen Solheim-Kile at den norske OPS-modellen er hentet fra England, hvor utgangpunktet var en klar begrensning i tilgjengelig offentlig finansiering, og hvor i stedet privat finansiering ble brukt for å realisere offentlige prosjekter. Solheim-Kile jobber som leder for prosjektutvikling i Kruse Smith.

Mindre behov

– Men vi har ikke den samme knappheten på offentlig kapital i Norge, og dermed heller ikke like mye behov for privat finansiering. I tillegg er OPS-løsningen lite gunstig for utbygger, slik den fungerer i dag. Det tar lang tid å få tilbakebetalt for arbeidet, og det begrenser utbyggeres handlingsrom inn mot nye prosjekter, mener Solheim-Kile.

Solheim-Kiles forskning konsentrerer seg om Norge og norske byggeprosjekter. Målsettingen har vært å undersøke styrker og muligheter innenfor OPS-løsninger når kapitaltilgang gis redusert betydning.

– Norge er i en særlig gunstig posisjon for slik forskning, sier han.

– Få andre land har en tilsvarende økonomisk situasjon som oss, og dermed mulighet for å undersøke andre insentiver for offentlig-privat samarbeid.

Politikerstyrt

Erfaringsmessig er OPS-modellen i all hovedsak en politisk beslutning, som gir anbudsmessige konsekvenser for byggherre. Vurderingene som ligger til grunn for å velge OPS-modellen kan ofte være vagt begrunnet. Solheim-Kile synes mye virker litt for politikerstyrt.

– Min klare anbefaling er at det knyttes mindre politikk til hvorvidt OPS er en god samarbeidsform eller ikke. Politikere bør heller se på hvordan OPS-modellen kan optimaliseres mot norske forhold.

Mer enn pris

En stor fordel med OPS for byggherre er entreprenørens oppfølgingsansvar for prosjektet ut over normal femårs garantiperiode. Espen Solheim-Kile ser også på dette som en fordel for entreprenøren.

– Alle er tjent med et produkt som fungerer etter hensikten i lang tid. Med flere stimuli enn pris vil entreprenør tilnærme seg oppgaven annerledes, og søke etter de beste løsningene på lang sikt. Et overdrevent fokus på pris har motsatt effekt.

– Men jeg registrerer at stadig flere prosjekter legger større vekt på kompetanse, levetid, materialvalg og klimaavtrykk, avslutter Solheim-Kile.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.157