23948sdkhjf

Ble ufrivillig ansvarlig søker

Er det mulig å bli oppført som ansvarlig søker uten å vite om det? Ja, dessverre, ifølge det lille graveentreprenørfirmaet Haarberg Maskin.

Helge Haarberg fikk seg litt av en overraskelse tidligere i år, da han oppdaget at hans firma figurerte som ansvarlig søker for en hel blokk på 20 leiligheter. Og ikke nok med det; prosjekterende for veg og VA for sju blokker til.

Tomannsfirmaet til Haarberg holder til i Lier utenfor Drammen. Det samme gjør det store boligprosjektet Sønderhellene.

Gammel mikkmakk

Marerittet startet for Haarberg i 2002, da han ble kontaktet av advokat Svein Duesund, og bedt om å innlede samarbeid med den kommende prosjektleder i det som skulle bli en stor boligutbygging i Lier. De to skulle tegne planer for veg, avløp og vann. Haarberg var på denne tiden ikke engasjert som gravemaskinfører.

– Mange år senere fant jeg altså ut at det var i denne tidlige fasen mikkmakket skjedde. Prosjektlederen søkte som ansvarlig søker på vegne av meg, han førte mitt firma på søknaden om ansvarsrett, noe han slett ikke hadde fullmakt til. Jeg visste jo ikke engang om det!

Drit forbanna

Haarberg er sjokkert, og tør ikke tenke på følgene, dersom noe galt skulle skje med byggene. Han er fortvilt og sint.

– Utbyggerne har stjålet min identitet, og jeg føler meg krenket og grovt utnyttet. De har brukt navnet mitt uten at jeg visste det, og har vært villige til å ta stor risiko på mine vegne.

– Jeg var til tider så nedbrutt at det gikk utover både nattesøvn og arbeidslyst. Til tider hadde jeg mest hadde lyst til å gi opp og legge ned firmaet.

– Men jeg samlet krefter og bestemte meg for å stå på og ikke gi opp. Denne saken vil jeg til bunns i, og nå er jeg motivert til å slåss videre.

– For å si det rett ut er jeg drit forbanna. Dette er en alvorlig sak som har satt Haarberg Maskin i et dårlig lys, og kunne fått alvorlige konsekvenser dersom noe hadde gått galt med byggeprosjektet, sier Haarberg til Anleggsmagasinet.

Hvorfor hans lille firma ble oppført som ansvarlig søker? Selv velger Haarberg å tro at utbyggingsselskapet ville spare penger og minimere egen risiko.

Skremmende

Saken har mange år på baken, for arbeidene med Sønderhellene startet som sagt helt tilbake i 2002.

Det var først i år at Haarberg fikk rede på at gravefirmaet hans i flere år sto oppført som ansvarlig søker. Han synes det er skremmende, i og med at det er ansvarlig søkers ansvar å administrere alle dokumenter fram til ferdigattest og godkjenning. Ferdigattest kom i 2013, og i hele den lange utbyggingen har Haarberg aldri vært klar over sin ufrivillige ansvarsrolle.

– Hva hvis noe uforutsett hadde skjedd? Et uhell, en personskade eller enda verre? Det ville vært kroken på døra for min del, og jeg grøsser ved tanken, sier Haarberg.

Kommunens rolle

Et annet betimelig spørsmål Haarberg stiller seg selv og andre, er dette:

– Hvordan har Lier kommune kunnet unnlate å sende papirer til meg gjennom alle disse årene, jeg som angivelig skulle være ansvarlig søker?

Maskinføreren rister på hodet.

– Kommunen burde ha oppdaget og rettet opp feilen i denne byggesaken for lengst, og gitt Sønderhellene byggestopp til alt var ordnet opp, mener Haarberg.

Han har prøvd å få en forklaring fra kommunen, men møter liten forståelse, og er blitt bedt om å glemme hele greia.

I en epost sier plansjef André Braa Hotvedt at «forholdene du tar opp ligger mange år tilbake i tid. Videre er det slik at kommunens adgang til å gjennomføre tilsyn i byggesaker opphører fem år etter ferdigattest er gitt».

Dermed er det lite håp om at kommunen vil følge opp.

Ikke betalt

Haarberg Maskin har utført grunnarbeider for de to siste av hittil sju blokker på Sønderhellene, det vil si i perioden august 2017 til desember 2018. Det hører dessverre med til historien at Haarberg fremdeles venter på betaling. Han mener å ha nærmere 800.000 kroner utestående, men adskillige purringer til utbyggingsselskapet har ikke ført fram.

– Det hele er trist. Jeg er vant til å stole på folk. Hadde jeg visst det jeg nå vet, hadde jeg selvfølgelig aldri tatt jobben.

Husker ikke

Utbyggingsselskapet Sønderhellene AS eies 50 prosent av advokat Svein Duesund, som er godt kjent som forsvarer for de korrupsjonsanklagede byggesaksbehandlerne i Drammen kommune.

I samtale med Anleggsmagasinet sier Duesund at han ikke kan huske hvorvidt Haarberg Maskin ble oppført som ansvarlig søker eller ikke.

– Vi snakker om prosjektstart for mange år siden, og jeg vet bare at Haarberg og vår prosjektleder hadde et samarbeid på den tiden, men husker ikke detaljer rundt det.

– Men hvem var etter din erindring ansvarlig søker den gangen?

– Nei, altså, dette er så mange år siden. Dette blir bare spekulasjoner fra min side, og jeg kan ikke svare på det.

Påstand mot påstand

Heller ikke Tom Chr. Schei, tidligere prosjektleder og styremedlem i Duesunds selskap, har særlig god hukommelse når det gjelder Haarbergs rolle som ansvarlig søker.

På søknaden om ansvarsrett, datert 25. mai 2005, står Lier Maskin (som Haarbergs firma den gang het) oppført som ansvarlig. Signaturen tilhører imidlertid Schei.

– Jeg kan ikke erindre å ha tildelt noen en slik rolle uten at vedkommende var klar over det. Haarberg ville ikke fått sentral godkjenning uten min signatur, men jeg kan ikke se for meg at jeg unnlot å snakke med ham om noe så viktig. Hva som er Haarbergs motiver for å mene noe annet må han selv stå for. Her er det påstand mot påstand, sier Schei.

– Er det vanlig at en annen enn firmaeier signerer som ansvarlig søker?

– Ja, det er det, og firmaet ville ikke fått sentral godkjenning i tiltaksklassene for prosjektet uten samarbeid med meg.

– Men hvorfor skulle i det hele tatt et lite gravefirma oppføres som ansvarlig søker?

– Jeg tipper det var fordi jeg som prosjektleder hadde et godt samarbeid med Haarberg. Det føltes naturlig, sier Schei.

Fakturatvist

Hva angår de nesten 800.000 kronene Haarberg ønsker å få betalt, er Duesund langt tydeligere. Dette er penger han mener Haarberg ikke har krav på.

– Han har fakturert for masse arbeid som ikke er utført, så dette er en oppseilende tvist om oppgjør.

I et brev til forliksrådet i Lier, datert 12. november, hevder Advokatfirmaet Duesund at Haarberg Maskins grunnarbeider for to blokker gikk i «sneglefart», og at dette forsinket prosjektet. I brevet går det fram at Haarberg tidlig ble gjort kjent med at timetallet han har fakturert for er altfor høyt, slik Duesund ser det. Sønderhellene AS skal videre ha prøvd å komme i dialog om mulig forlik, men at Haarberg nekter bestemt.

Haarberg på sin side hevder motsatte.

Ukjent problem

I Maskinentreprenørenes Forbund forteller kommunikasjonssjef Håvard Almås at verken han eller andre i forbundet kjenner til ansvarlig søker–problemer som Helge Haarberg bringer til torgs.

– Jeg vil likevel oppfordre entreprenørene til å følge godt med, og umiddelbart kontakte aktuell kommune, hvis noe sånt skulle skje, sier Almås.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141