23948sdkhjf

Verdens første Cat 330 med skjær

Bak spakene på en unik gravemaskin sitter Kristoffer Westman fra Sundbergs Åkeri. Kombinasjonen skjær og tiltrotator byr på økte muligheter i jobben.

I slutten av 2018 lanserte Caterpillar neste generasjons gravemaskiner i 30-tonnsklassen – 330 og 330 GC.

Da Sundbergs Åkeri i begynnelsen av 2019 skulle velge utstyr til sin nyanskaffede Cat 330 Next Gen, valgte de blant annet tiltrotator og planeringsskuff fra Engcon.

Spesialbygget skjær

Med et spesialbygd skjær fra Nyströms Verkstadsservice i Edsbro har Sundbergs Åkeri nå en verdensunik gravemaskin som vil gi selskapet store effektivitetsforbedringer i vegbyggingen.

Alt blir lettere

– Tidligere øste vi inn masse som jeg så jevnet ut med skuffen, men nå kan jeg planere massen med skjæret. Det betyr at jeg ruller massen foran bladet, noe som gjør at større steiner havner nederst og den finere massen øverst, sier Kristoffer Westman.

– Det gjør også at det blir lettere å justere vegen før grusingen.

Bare fordeler

Det har ikke vært vanlig å bruke tiltrotator på gravemaskiner som bygger skogsveger, men for Kristoffer har det så langt bare vært fordeler, og da spesielt i kombinasjon med skjæret.

– Jeg har bare rukket å kjøre et par hundre timer, men det er slik en gravemaskin skal være. Tiltrotatoren supplerer skjæret svært godt, da jeg kan bruke den til å rotere planeringsskuffen slik at den fungerer som en vinge ytterst på skjæret. Det gjør at jeg enten kan styre jorden inn eller ut fra vegkanten, sier Kristoffer Westman.

Tar ti sekunder

Westman sier videre at Cat 330-maskinen også er utstyrt med Engcons automatiske hurtigkoblingssystem EC-Oil.

– Med EC-Oil tar det meg bare ti sekunder å hekte av tiltrotatoren og koble på tannskuffen når jeg trenger ekstra brytekraft. Helt uten at jeg trenger å forlate førerhuset for å koble slanger eller annet, sier Kristoffer.

Den nye gravemaskinen brukes nå under byggingen av en ny skogsveg vest for Örnsköldsvik nord i Sverige. Styringen av skjæret skjer via Engcons proporsjonale spaker MIG2, noe som betyr at Kristoffer ikke trenger å bytte grep for å grave eller bruke skjæret. Også beltestyringen er koblet til Engcons styresystem DC2 og MIG2-spakene.

Artikkelen er en del av vårt tema om Caterpillar på Tungt.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.126