23948sdkhjf

Bygger Bybanen i 3D

Ved NCCs to pågående prosjekter for Bybanen Utbygging i Bergen er tradisjonelle byggtegninger byttet ut med digitale 3D-modeller.

Heldigitale 3D-modeller erstatter stadig mer av de tradisjonelle 2D plantegninger på anleggsplassene.

– Våre fagarbeidere på anleggsplass mottar nå bygginformasjon via 3D-modeller. Det gir en mer oppdatert og langt bedre informasjonsflyt i prosjektene sammenliknet med tradisjonelle plantegninger, uttaler Knut Rune Brugrand i en pressemelding. Han er NCCs BIM-koordinator i Bybane-prosjektet i Fyllingsdalen i Bergen.

Vri og vende modellene

Det modellbaserte arbeidsgrunnlaget har digitalisert anleggsplassene både ved Bybane-prosjekt D16 Fyllingsdalen og ved D14 Mindemyren. Via en BIM-app på smarttelefon eller iPad de har med seg i byggropa eller fra BIM-kontaineren på anleggsområdet, kan fagarbeiderne sjekke de alltid oppdaterte konstruksjonsmodellene.

– BIM er et fantastisk godt verktøy for oss som jobber ute i produksjonen. Her kan vi enkelt gå inn og vri og vende på modellene, og finne den informasjonen og tegninger som trengs for å bygge konstruksjonen, sier NCCs betongformann Alfred Trengereid ved Bybane-prosjektet i Fyllingsdalen.

Et anleggsprosjekt som dette kan bestå av over 500 tradisjonelle arbeidstegninger.

Rivende utvikling

I konsulentselskapet Sweco Norge som prosjekterer utbyggingen av Bybanen i Bergen, er modellbaserte, digitale arbeidsgrunnlag kommet for å bli, sier sivilingeniør Roger Ebeltoft.

– Vi kommer til å oppleve en rivende utvikling på dette området de nærmeste årene som gjør at vi ser mer standardisering og klassifisering av data og objekter, slik at dette blir et enda bedre verktøy, sier Ebeltoft.

I tillegg til Bybanen i Bergen har Sweco i Norge så langt også utført modellbaserte prosjekteringer for utbyggingsprosjekter på E6 og E16.

Må enes om utviklingen

Hvor raskt hele anleggsbransjen vil ta i bruk modellbasert arbeidsgrunnlag avhenger i stor grad av bransjeaktørene selv, mener Ebeltoft.

– Det avhenger blant annet om de store offentlige byggherrer innen anleggsbransjen enes om å videreutvikle dette, i en lik standard og slik at entreprenørene kan ta verktøyene i bruk. I tillegg til egne BIM-koordinatorer i prosjektene, må også entreprenørene bidra til at vi får standardiseringer for anleggsbransjen, og samtidig være en pådriver mot de store offentlige utbyggere, sier Sweco- ingeniør Ebeltoft.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.156