23948sdkhjf

Kompressorsalget økte i 1. kvartal

Men nå merkes koronaeffekten og valuttaeffekten i anleggssektoren.

Det er fortsatt gruppen oljesmurte kompressorer som er den største gruppen og øker med 6%. Denne typen kompressor er mest brukt i industri- og produksjonsbedrifter og viser at det fortsatt er stor aktivitet både innenfor nyinvestering og oppgradering av gamle anlegg.

Regjeringen påvirker

Det er likevel oljefrie luftkompressorer som har den største økningen med 27%. Denne typen kompressorer brukes innen helse, næringsmiddelproduksjon og prosessindustri. Regjeringen har bevilget midler til en rekke sykehusbygg, og vi forventer derfor en økning i denne kategorien også fremover.

Stabilt for bygg og anlegg

Transportable kompressorer brukes i stor grad innen bygg og anlegg og er relativt stabil i forhold til salget i 2019. Vi har sett en nedgang både i 4. kvartal 2019 og 1. kvartal 2020 på salg av anleggsmaskiner, så det vil bli spennende å se om dette vil påvirke den videre utviklingen for transportable kompressorer.

- Leverandørene hadde ved årsskiftet tro på en svak vekst i det totale salget, men dette var før vi ble rammet av coronavirus, historisk lav kronekurs og en oljepris i fritt fall, forkalrer direktør i MGF, Tone Lindberg Grøstad.

Kompressoranlegg er langsiktige investeringer ofte knyttet til nybygg eller større renoveringer, og er i mindre grad enn de andre gruppene våre påvirket av plutselige markedsendringer så lenge de er relativt kortsiktige. Det er derfor vanskelig å gi noen god framskriving for hvordan 2020 blir.

Merker viruset på salget

- Vi merker viruset på salget vi også med en en markant nedgang på forespørsler, og det selges betraktelig mindre i disse dager, forklarer Jon-Andreas Ellefsen, salgssjef i Atlas Copco Power Technique Norge.

Utleieselskapene, som er en viktig kundegruppe for oss, virker også til å «holde igjen» litt av sine investeringer, og heller slite litt på det de har. Dog er det ett og annet utleieselskap som kjøper en maskin eller to i slengen.

- Vi fikk en fin ordre fra Utleiesenteret bestående av 8 kompressorer og en generator tidligere i Mars, men etter det har det vært litt mere enstakede salg av maskiner.

Atlas Copco har for tiden to selgere ute i 50% permisjon, samt en ettermarkedsselger ute i 40% permisjon. Serviceavdelingen går omtrent som normalt og ligger på linje der de skal være omsetningsmessig.

Koronaviruset gir stengte kraner

- Vi så også frem til en svak økning i 2020 kontra 2019, som var et meget godt år for KAESER. 1. kvartal bekreftet dette, men som hos mange andre har svak kronekurs medført større prisstigninger, forklarer Tore Aanerød, produktsjef på Mobilair hos Kaeser Kompressorer AS.

Dramatisk med stengte kraner

Erfaringsmessig viser det seg at det går en viss tid før disse prisstigningene aksepteres ute i markedet. Etter at Koronaviruset slo til for fullt, stenger nå de fleste kranene for investeringer, dette er dramatisk også for oss, legger han til.

Vi ser samtidig at i offentlig sektor, lakseoppdrett og for marine sin del, er det mer eller mindre "business as usual" inntil videre.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125