23948sdkhjf

Koronamidler mot ekstremregn

Statens vegvesen bruker 10 millioner koronakroner på å sikre riks- og europaveger i Trøndelag mot store vannmengder.

Et våtere klima, med store og plutselige nedbørsmengder, stiller større krav til Statens vegvesen når vi skal sørge for et effektivt, miljøvennlig og trygt transportsystem.

– Ekstremnedbør som flommer over vegbanen, øker trafikantenes risiko for trafikkulykker, og det øker slitasjen på vegene, sier Roar Dypvik, prosjektleder Drift og vedlikehold i Statens vegvesen.

Riktig dimensjonert

– Vi som driver med drift og vedlikehold jobber med å forebygge dette, ved å sørge for at såpass enkle ting som grøfter, vegbanens kanter og stikkrenner er riktig dimensjonert for å ta unna vannet som kommer. På den måten holder vi vegen sikker for trafikantene, og fremkommeligheten god for både næringsliv og privatpersoner.

I vår fikk Statens vegvesen tildelt 600 millioner koronakroner til å gjennomføre ekstraordinære tiltak. Ti millioner gikk til å sørge for bedre avrenning på riksveger i Trøndelag.

Snart halvveis

– Vi fikk en tildeling på ti millioner, for å ruste opp stikkrenner, drenering og grøfter langs E6, E14, E39 og riksveg 70 i Trøndelag. Vi har allerede utført nesten halvparten av arbeidet i løpet av mai. Resten blir gjennomført forløpende, og vi skal være ferdige i løpet av sommeren, sier Dypvik.

– Dette er arbeid som vi ikke hadde fått gjort på lenge ennå, om det ikke var for disse ekstramidlene. Vi ser at det er et stadig større behov for å forberede oss på større vannmengder, og vi tar de stedene vi vet behovet er størst, først. Vi dimensjonerer rett og slett opp vegnettet for å tåle økt vannføring, for eksempel ved at vi bytter ut gamle stikkrenner fra 400 mm til 600 mm.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

10.844