23948sdkhjf

Traktor i dødens posisjon

– Noen tror at hjullastere, teleskoptrucker og andre maskiner kan registreres som traktor, og dermed slippe unna opplæringskrav. La det være sagt med én gang; dette ikke er tilfelle.

Fagsjef Lars Nordvik i bransjeorganisasjonen Noorsi (Norsk organisasjon for Sikkerhetskompetanse) ser at maskinleverandører reklamerer med langt mildere krav til sikkerhetsopplæring for traktorregistrerte maskiner, eller ingen krav i det hele tatt. Han kan ikke få vektlagt sterkt nok hvor galt dette er.

Samme krav

– En traktorregistrert maskin og redskap er underlagt de samme grunnleggende kravene til sikkerhetsopplæring, og de samme opplæringselementene som en hjullaster eller gravemaskin.

– Den eneste forskjellen er at det ikke er like strenge krav om sertifisering for den som gir opplæringen, opplyser Lars Nordvik.

Han tror ikke det er forskriftene som må strammes til, for hjemlene er på plass, mener han. Det er forståelsen av dem og etterlevelsen det skorter på.

Farlig redskap

Så hvorfor er traktorer med livsfarlig påkoblet utstyr stadig vekk å se langs vegene, kan man undres. For eksempel redskap på hevet frontlaster.

Nordvik tror det handler om dårlig kunnskap, ikke handlinger mot bedre vitende.

– Men konsekvensen er dessverre den samme; at det kjører «tikkende bomber» rundt omkring og at arbeidsgiver ikke kjenner sitt ansvar.

– Og det gjelder flere bransjer, også anleggsbransjen.

Ikke så nøye?

Nordvik mener ukunnskapen om maskiner som ikke er underlagt den sertifiserte ordningen også gjelder leverandørene.

– Man kan stadig høre at dette ikke er så nøye, siden det ikke er krav til sertifisert opplæring. Det er imidlertid tydelige krav til dokumentasjon og innhold i opplæringen, selv om den ikke er sertifisert.

Hva skal så til for å få bukt med problemet?

– Vel, i Noorsi fokuserer vi konstant på problemstillingen for virksomhetene, og forklarer krav og hjemler, sier Nordvik.

De siste par årene har organisasjonen også brukt mye tid i videregående skoler, som er den viktigste rekrutteringsplattformen. Ifølge Nordvik ser det ut til at det hjelper noe, at kunnskapen brer seg og at holdninger endres.

– Men det går likevel for sakte etter vår smak.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.157