23948sdkhjf

- Kim Johansen bryter loven

Politioverbetjent Harald Klemmetsen i Oslo Politidistrikt er ikke i tvil etter å ha lest artikkelen om Kim Johansens kabotasjevirksomhet. - Dette er ikke lov og her berører man lovgivning som tollvesenet har ansvaret for, mener han.

Kim Johansen International Transport AS mener det er greit å leie danske biler av moderselskapet for innlands transport i Norge, såfremt leieavtalen er knyttet til samme foretaksnummer som har registrert norske løyver.

Les også: Frustrert Kim Johansen

En slik praksis kommer inn under regelverket om bruk av utenlandsk motorvogn midlertidig i riket. - Norske løyver krever norske biler, punktum, sier Klemmetsen.

3. hovedregel i midlertidigforskriften § 2 sier følgende:

Toll- og avgiftsfri innførsel og midlertidig bruk av utenlandsregistrert motorvogn i Norge tillates som hovedregel ved tre typetilfeller:

  • personer med fast oppholdssted utenfor Norge
  • personer med midlertidig opphold i Norge og
  • i nærmere bestemte tilfeller for personer som har fast oppholdssted i Norge

- Dette regelverket er knyttet til avgiftsbestemmelsene og ikke til andre bestemmelsesområder. Det er viktig å være klar over at dette kan medføre ulik betydning i praksis i forhold til for eksempel skatteområdet.

Dersom en person ved innreise eller senere etablerer fast oppholdssted i Norge eller personen ikke lenger oppfyller vilkårene i forskriften, skal vedkommende umiddelbart fremstille motorvognen for tollekspedisjon. I slike tilfeller skal den midlertidige bruken straks opphøre.

Utenlandsregistrerte utleiekjøretøy kan bare leies ut i Norge når det skjer i forbindelse med gjenutførselen av motorvognen. Det er ikke tillatt for utenlandsk firma å drive utleievirksomhet i Norge.

Ervervmessig transport ikke tillatt med utenlandsregistrert motorvogn

Såfremt samferdselsmyndighetene ikke bestemmer noe annet, er det ikke tillatt å bruke utenlandsregistrert motorvogn i ervervsmessig transport av personer eller varer mellom steder i Norge. "Ervervsmessig transport" er transport av personer eller varer mot vederlag og må ikke sammenblandes med "ervervsmessig bruk", skriver Klemmetsen i en mail til tungt.no.

I en kommentar til disse opplysningene gjentar daglig leder i Kim Johansen International Transport AS, Tommy Slåttum, at han står for det som ble sagt i gårsdagens artikkel.

- Viser det seg at vår driftsmodell ikke holder vann, så endrer vi den. Alt vi driver med skal være innenfor den gjeldende lovgivning. Jeg skal drøfte dette med ledelsen i Danmark allerede i dag, sier Slåttum.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093