23948sdkhjf

Sikker parkering i Sverige:: Syv Rasta-anlegg med bevoktet parkering

Rasta skal innen året er omme kunne tilby bevoktet parkering på syv av sine 23 anlegg i Sverige. Parkeringskostnaden havner på en hundrelapp, men den rene nettokostnaden blir på omkring 30 kroner i følge Rasta Sverige AB.

I løpet av høsten kan den svenske Rasta-kjeden tilby bevoktet parkering på syv av sine totalt 23 anlegg i Sverige. Rasta har valgt å benytte seg av samme modell som Stigs Center i Göteborg. ATS AB, med Jimmy og Malin Lindkvist i spissen, har i samarbeid med Stefan Andersson hos Stigs Center, hatt stor framgang med å demme opp for tyverier og annet svineri som tidligere har vært et stort problem.

-Stigs Center har blitt en av Sveriges sikreste parkeringsplasser. Det nye konseptet har bidratt til att kriminaliteten har opphørt og spritlangingen blitt redusert kraftig, forklarer Per-Arne Nilsson, tidligere kriminalpolitimann som i dag jobber frilans for blant annet Sveriges Åkeriföretag.

-Jimmy og Malin har gjort en fin jobb på Stigs Center, sier Mikael Tervaniemi hos Rasta Sverige AB, som tror på modellen.

Dusj og verdisjekk

Kostnaden som har vært forbundet med "sikre parkeringsplasser" er trolig den faktoren som har gjort at de få inngjerdede og tungt bevoktede parkeringsanleggene ikke har vært lønnsomme. Ingen ser nemlig ut til å ville betale for at gods og diesel ikke skal stjeles. Ikke har noen villet betale for den ekstra tryggheten dette er for sjåførene heller.

Rasta tilbyr ikke pr. definisjon "sikre parkeringsplasser", men har i stedet valgt å benytte begrepet "b evoktede parkeringsplasser". Og i følge Mikael Tervaniemi kommer det ikke å bli spesielt dyrt for sjåføren.

- -Vi tar 100 kroner, og da får sjåføren en verdisjekk på 50 kroner som kan benyttes på et av våre anlegg. I prisen inngår også dusj, noe som normalt koster 20 kroner. Med andre ord koster det 30 kroner å stå på en av våre bevoktede parkeringer, mener Mikael.

Å stoppe for å spise lunsj eller ta sin 45-minuters pause kommer derimot ikke å koste penger.

- -Man får alltid stå parkert i to timer hos oss uten kostnad, legger han til.

Håby

I skrivende stund er bevoktet parkering allerede i gang på Rastas anlegg i Håby, langs E6 straks nord for Uddevalla. Fra klokka 18 på kvelden til 06.00 på morgenen koster det 100 kroner å stå parkert på plassen. En nattevakt er tilstede og sørger for å registrere og ta betaling fra de som vil stå der. Info om at det koster penger å parkere er tydelig opplyst på svensk, engelske, polsk og russisk. På Håby er de svært fornøyde med hvordan det hele har blitt og kan fortelle at de har mange norske yrkessjåfører som betaler for å parkere.

-Tidligere var det helt fullt av vogntog på plassen, men mange av dem benyttet bare parkeringen til å vente på last. De kunne stå i mange dager av gangen, og det ble belastende med mye søppel og griseri rundt på parkeringsplassen. Du vet mange av de østeuropeiske sjåførene får bare betalt mens de kjører. Plutselig blir de dumpet en uke og er overlatt til seg selv uten penger, og med lite mat. Etter vi innførte betaling og nattevakt har det blitt en helt annen virkelighet, forteller Marie Cederskog ved Rasta Håby til TransportMagasinet.

Det har blitt triveligere for de som jobber der, og det er bedre for de som ønsker å parkere for natten. På Håby har man ingen problemer lengre

Syv steder

Når du leser dette har sannsynligvis alt falt på plass og du som trenger en trygg parkering i Sverige kan få det på følgende steder i tillegg til Håby:

Rasta i Arboga (E20), Brålanda (E45), Hallandsås (E6), Tanum (E6), Tönnebro (E4) och Ödeshög (E4).

Sveriges Åkeriföretag synes at Rastas initiativ er bra.

-Vi ser positivt på prosjektet. Selvsagt vil vi att politikerne innser problemet og kompletterer med sikre parkeringsplasser i framtiden, sier Tina Thorsell, kommunikasjonssjef hos Sveriges Åkeriföretag.

Hvor sannsynlig det er å få politikerne til å forstå sjåførenes situasjon når det gjelder mulighetene til sikker parkering og hvile, skal vi ikke mene for mye om denne gang. Vi tror dette blir opp til private krefter å få til.

Les om Statoil Minnesund og deres parkeringsløsning HER.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.328