23948sdkhjf

Tvillinger i tank

Tvillingsøstrene Sarah og Victoria Igland (23) er oppvokst i pappas septikbil. Nå deler de på jobb og barnepass annenhver dag.

GRIMSTAD: Vi finner dem bak noen omsorgsboliger. En dyp rød Scania R480 står med snabelen ned i en av kummene, mens jentene styrer pumper og ventiler.

De forteller om oppveksten i lastebilen til pappa Olav. Han jobber i samme firma og har vært her i over 25 år nå. Det samme har resten av slekten, får vi inntrykk av.

Familie

- Begge brødrene våre jobber her også i tillegg til fettere og kusiner. Det er mye familie her ja, innrømmer tvillingene.

Selv begynte de å jobbe så snart de fikk lastebilsertifikat som 18-åringer, etter å ha gått på Blakstad videregående. Far var driftssjef og styrte bilene på den tiden, så de fikk en grei inntreden i yrket.

Forskjell

Begge ble mødre for halvannet år siden og nå deler de på Scaniaen og jobber annenhver dag. Den som ikke jobber, passer guttene hjemme.

Joakim og Jarle kom til verden med 14 dagers mellomrom, men det var absolutt ikke planlagt, ifølge de to småbarnsmødrene. Etter fødselspermisjonen har de delt hus, jobb og barn. En dag hjemme og en dag i bilen. Kundene ser neppe forskjell uansett.

V8

Tvillingene drar opp og ned på gensere for å vise frem alle Scaniatatoveringene de har tilegnet seg. – Vi har andre tatoveringer også, men de er på steder du ikke får se, erter Victoria. – Ikke handler de om Scania heller, beroliger hun.

Men mye handler tydeligvis om det svenske lastebilmerket i familien Igland. Da de to begynte karrieren, kjørte de hver sin 124G. – De er hugget nå, sier Victoria.

Actros

Verre ble det etter permisjonen, da de fikk utdelt en Mercedes Actros med automatisk girkasse. Mistrivselen var stor og tvillingene ga klart uttrykk for det også. – Vi fikk byttet ganske kjapt, smiler Sarah og peker på 480en.

– Den mangler V8, men grillen er riktig. Scania er avgjørende for trivselen. Og så må vi ha girstang, fastslår hun og får støtte fra søsteren. – Ja, e’ du gal, mi må jo ha det!

Ikke langt

Vi påpeker at det jo finnes mange lastebiler der ute, også med V8-motor. Så hvorfor septik? Er ikke det en litt sær jobb?

- Vi grafser jo ikke i det, og lukten blir man fort vant til. Det lukter verre når en sitter på do og driter selv, utdyper Sarah og setter med det en effektiv stopper for eventuelle oppfølgingsspørsmål.

- Dessuten er denne jobben veldig sosial og i tillegg meget godt betalt. Vi får også brukt kroppen mye og sett oss omkring i fylket, tilføyer Victoria.

Søsteren innrømmer likevel at det fristet litt med langkjøring i starten, men ikke nå lenger.

Septik

Det blir mange lange dager i denne jobben. Septiktømming er det absolutt triveligste. Vi sloss om de jobbene. Jeg og Victoria dekker hele Grimstad og ned til Birkeland, men bedriften opererer helt fra Søgne til Gjerstad.

Sarah forteller om den gangen i 2013 da de to kjørte gjødsel. Innholdet på septikbilen skulle losses i en binge på et gårdsbruk og Victoria var på vei bort med slangen da Sarah av en eller annen grunn trykket på startknappen på pumpen. Slangen begynte å slå alle veier og Victoria ble nedspylt i kumøkk. Sarah på sin side fikk latterkrampe og glemte å slå av pumpen.

Trener

Ifølge tvillingene er en oppvekst i septikbil noe av det beste man kan få. Derfor har også sønnene på halvannet år allerede vært med på tur flere ganger. Med mødre, onkler og bestefar i samme selskap, spørs det om ikke løpet allerede er lagt for de to små.

- Far hadde ingen innvendinger da vi fortalte hva vi ville satse på, sier Victoria. Mor var riktignok litt bekymret for at jobben skulle bli for tung, men jentene har motbevist det. De har attpåtil begynt å trene i tillegg til den fysiske jobben.

Tankbil

12 måneders fødselspermisjon ble avsluttet i mai. Siden har de begge jobbet 50 prosent og delt på jobb og barnepass, men til våren sikter de seg inn mot barn i barnehage og fulltids jobb begge to. Med hver sin septikbil.

- Vi har aldri angret på at vi valgte denne jobben, selv om vi kanskje skjermer titlene våre litt når vi er ute på byen. Vi sier vi kjører tankbil, ler tvillingene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095