23948sdkhjf

Nå får pipa en annen lyd

Ryggevarsel med hvit lyd blir aktuelt for alt innen tungtransport

Den vanlige tradisjonelle pipende ryggevarsleren piper på det siste verset, i følge enkelte.

White sound

For den nye teknologien som kalles «white sound» er allerede montert på mange maskiner og lastebiler. Lyden kan beskrives som en SSH SSH-aktig modemlyd. Når dette blir standard eller helt vanlig er vanskelig å anslå, men Arne Pedersen, avdelingsleder for auto/rekvisita hos KCL har tro på at dette etter hvert vil ta over for den tradisjonelle pipelyden.

Pipeforurensing

De gamle ryggealarmene med pipelyd ble introdusert i Europa på 70-tallet, og tok et viktig steg for hms. Etterhvert ble det også slik at de påvirket miljøet i negativ forstand med lydforurensing i tillegg til at pipelyden gjorde folk «immune» mot den.

Mindre irritasjon

Teknologien bak de smarte ryggealarmene med hvit lyd er et bredere spekter av lydbølger som gir et mer retningsbestemt varsel for vår hørsel. I tillegg er det større sannsynlighet for å oppfatte lyden om man bruker hørselsvern og for hørselsskadde. Hvit lyd forsvinner raskere med avstand hvor poenget er at det kun skal høres tydelig i det området som er aktuelt. Det skal gi mindre irritasjon for naboer.

Fenomenet hvor arbeidere blir «immune» mot pipelydene, for eksempel på godsterminaler, skal også bli mindre. Dermed minsker risikoen for at ryggevarslere blir «sabotert» av irriterte arbeidere.

På Bertel O Steens nyttekjøretøysenter fikk vi demonstrert den hvite lyden montert på en Mercedes-Benz Actros distribusjonsbil. Formann på last- og buss-senteret til BOS på Lørenskog, Atle Mørk, tok seg tid til å manøvrere bilen inne på deres travle område. Vi kunne høre at varsleren selv øker styrken ved støy rundt bilen bak. I tillegg er den mer retningsbestemt, det vil si retningsbestemt for vår hørsel, slik at vi lettere kan høre hvor den kommer fra.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078