23948sdkhjf

gladstatistikk: Dødsulykkene i trafikken halvert

Kun 20 har omkommet på norske veier så langt i sommer.

Tallet 20 betyr tilnærmet halvering av antall dødsulykker sammenlignet med i fjor, opplyser Vegvesenet, som samtidig håper det går mot under 100 trafikkdrepte i løpet av året.

Statens vegvesens foreløpige tall gjelder når to av årets tre sommermåneder snart er unnagjort.

Så langt i juli har åtte mistet livet på norske veier, som er en markant nedgang fra hele 22 i 2016. I sommermånedene juni og juli har 20 mistet livet, som er 17 færre enn i tilsvarende periode i fjor.

Lavest siden 1947?

- Selv om dette handler om langt mer enn tall og statistikk er vi glade for utviklingen. Trenden er klar; det blir stadig sikrere å ferdes i trafikken på norske veier. Norsk trafikksikkerhet er i verdensklasse, mener Guro Ranes i Statens vegvesen.

Fortsetter utviklingen gjennom hele 2017 viser Statens vegvesens prognose at det kan bli under 100 drepte i år.

- Vi kan være på vei mot de laveste tallene på 70 år. Vi må tilbake til 1947 – da 94 omkom – for å finne tilsvarende lave tall, sier Ranes.

For det er ikke bare i sommer dødsulykkene går ned. Så langt i 2017 har 57 mistet livet, noe som er en nedgang på 27 i forhold til de sju første månedene i 2016.

Hordaland (6), Rogaland (6) og Oppland (5) er hardest rammet, mens Finnmark og Aust-Agder ikke har hatt en eneste dødsulykke så langt i år.

Best i Europa

Ulykkene er spredt, og det er ingen spesielle strekninger som utpeker seg. Men de som har blitt drept, er eldre enn tidligere. Voksne menn dominerer statistikken.

Av de 57 som omkom i årets sju første måneder, var det 41 menn og 16 kvinner. 34 var over 50 år, mens 23 var under. De fleste var i alderen 51 til 60 år.

Møteulykker og utforkjøringsulykker dominerer ulykkesstatistikken.

I 2017 ble Norge for andre år på rad blitt utpekt til å være Europas beste trafikksikkerhetsland med færrest drepte i trafikken pr. innbygger og lavest ulykkesrisiko.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094