23948sdkhjf

Kostnadene ved regional og langtransport øket mest

Det siste året har kostnadene ved lastebiltransport øket over fire prosent. SSB deler kostnadene ved lastebilkjøring inn syv bransjekategorier – her er listen.

LASTEBILØKONOMI: Om ditt firma ikke økte transportprisene før koronakrisen, er det på tide å gjøre det nå.

Statistisk sentralbyrå (SSB) sin kvartal-statistikk viser nemlig at kostnadene ved lastebiltransport i gjennomsnitt økte med 4,2 prosent fra første kvartal i 2019 til 2020 (4,3 prosent dersom man inkluderer ferjekostnader og bompenger).

Dette er altså økningen i de direkte kostnader lastebileieren har ved å drifte bilen (lønn, diesel, finansiering, dekk, service og reparasjoner, IT- og kontordrift mm.) .

Men det er også betydelige forskjeller mellom de forskjellige typene kjøring/virksomhet SSB deler inn i – se tabellen under.

Ved første øyekast ser kanskje ikke prosentsatsene alarmerende ut, men ha i bakhodet at i godstransport på vei er fortjenesten (resultat før skatt) i gjennomsnitt nede rundt 1 til 2 prosent.

Tar tar man ikke inn de økte kostnadene på over fire prosent i prisene man kjører for, havner man fort på minusresultat.

Det andre man kan ha i bakhodet er at når kostnadene ved renovasjon øker 3,5 prosent, mens regional- og langtransport øker 4,4-4,5 prosent, så er ikke forskjellen 1 prosent.

Forskjellen i kostnadsøkningen er faktisk nærmere 30 prosent (28,5). Og akkurat den store forskjellen kan være verd å spekulere over for dem som er flinke til å hente ut marginer på kjøringen sin.

Tabellen hos SSB heter «Kostnadsindeks for lastebiltransport» - klikk for å gå til SSB. Tallene vi har plukket ut her er prosentvis kostnadsøkning fra første kvartal 2018 til første kvartal 2020 (uten bom penger og ferjekostnader):

  • Alle transporttyper 4,2 %
  • Nærtransport 4,0 %
  • Regionaltransport 4,5 %
  • Langtransport 4,4 %
  • Tank- og bulktransport 4,3 %
  • Tømmertransport 4,2 %
  • Anleggstransport, korte strekninger 4,2 %
  • Renovasjon, hushaldsavfall 3,5 %
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063