23948sdkhjf

Danmark stemmer i dag over minstelønn for sjåfører

Akkurat nå skjer det lovende ting både i EU og i Danmark.

I går mandag kveld stemte Europa-Parlamentets transportutvalg, TRAN, over den såkalte "veipakken". Et flertall har stemt for.

Dermed gjenstår kun en godkjenning fra et samlet EU-parlament. Avstemningen forventes å bli holdt i første del av juli 2020. Dette skriver lastbilmagasinet.dk.

Det som er interessant er også at et flertall i utvalget stemte nei til en rekke endringsforslag fra de østeuropeiske landene. Dermed er det klar bane for et endelig politisk vedtak i EU-parlamentet i juli.

- Det er lett å bli lei av en så lang prosess med mange prosedyrer underveis. Men jeg tror ikke vi kan overvurdere hvor viktig et endelig vedtak er. Det har vært mange års kamp for ordnede forhold og en rettferdig konkurranse på de europeiske veiene, en kamp som nå ser ut til å gå mot slutten rent politisk, sier administrerende direktør i DTL (Danske Vognmænd) Erik Østergaard til lastbilmagasinet.dk.

- Nå ser jeg frem til avstemningen i juli hvor EU-parlamentet endelig vedtar veitransportpakkene. Det vil ikke gi ordnede former fra første dag, men det er et stort fremskritt. Da kan vi gjøre det langt vanskeligere å fortsette med sosial dumping og urettferdig konkurranse i Europa, sier Østergaard.

NB! I dag, tirsdag 9. juni, stemmer dessuten det danske Folketing for en endring av «godskørselsloven». Den omfatter utenlandske sjåfører som kjøre innenrikstransport i Danmark (kabotasje og kombitrafikk).

Hvis den vedtas, betyr det at de fremover skal lønnes etter et dansk lønnsnivå for sjåfører. Altså etter samme mal som her hjemme (unntatt kombitransport, da) - i hvert fall om loven håndheves bedre enn her hjemme.

- Det blir vanskeligere å spekulere i underbetaling og å dra fordeler av urettferdige konkurransefordeler. Det er gode nyheter for danske sjåfører og bileiere, mener Østergaard.

Minstelønn i Norge

Minstelønn for godsbilsjåfører har vært gjeldende i Norge siden 2015.

Formålet med minstelønnsordningen er sikre utenlandske arbeidstakere lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med de vilkår norske arbeidstakere har, og å hindre konkurransevridning til ulempe for det norske arbeidsmarkedet.

Minstelønnen for sjåfører som driver godstransport er per juni 2020 kr. 175,95 per time. Lønnssatsen er den samme som minstelønnen partene ble enige om i tariffoppgjøret 2019.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.141