23948sdkhjf

Derfor sier Volvo og Scania opp nærmere 10.000

Registreringstallene for Europa så langt i år er dyster lesning. Her er tallene.

LEVERANDØRINDUSTRIEN: Det er sommersol, koronaen ser ut til å slippe taket her til lands og ferien står for døren.

Men Norge er ingen øde øy, vi er fortsatt temmelig avhengige av at resten av Europa har det bra.

Og lastebilsalget er fortsatt en av de mest presise indikatorene på helsetilstanden til samfunnet.

Reduserer kraftig

De siste ukene har det kommet urovekkende meldinger om at Scania og Volvo Group skal redusere arbeidsstokken med hhv 5000 og 4100 ansatte på globalt nivå.

Av disse to er det strengt tatt Scania som tar de største kuttene, ettersom Södertälje-merket stort sett produserer lastebiler, mens Volvo Group har både lastebiler og anleggsmaskiner.

Allerede i fjor høst, før korona, varslet jo Scania ca. 20 prosent kutt i produksjonen, som betydde at mellom 500 og 800 midlertidig ansatte fikk varsel om at de måtte gå. Når tallet nå stiger til 5000, sier det sitt om markedsutviklingen. Det er ikke bare fra produksjonen det kuttes, av de 5000 er det også 1000 kontoransatte i Södertälje.

For Volvo sin del kommer reduksjonene i andre halvdel av 2020, hvorav 1250 stillinger i Sverige.

Nå ser jo ledelsen i Scania og Volvo lenger frem i tide enn resten av oss, siden de kjenner sin egen ordreinngang for det neste året eller så. Men de mest håndfaste tallene er statistikkene over registrerte lastebiler som organisasjonen ACEA produserer.

Tall over 16 tonn

Tallene for mai 2020 målt mot mai 2019 er ekstremt dramatiske, med en nedgang på 60 prosent i EU-landene. I land vi strengt tatt "konkurrerer mot" på transportsiden, som Estland, Litauen, Bulgaria og Ungarn er tallene over 80 prosent.

Men mai alene vet vi skyldes koronatoppen.

Tallene for årets første fem måneder totalt sier derfor mer om hvordan markedet ligger an. Og det er litt over 40 prosent tilbakegang i EU totalt.

Herav er det Frankrike som lider mest med 43 prosent, mens land vi forbinder mer med korona gjennom mediene, som Italia og Spania "kun er rundt 30 prosent ned.

Du kan lese alle tallene hos ACEA her.

Til sammenlikning var tallene til og med mai for Norge ned bare 12 prosent.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.062