23948sdkhjf

Flyttes med spesialtransport

De berømte Picasso-kunstverkene Måken og Fiskerne transporteres nå fra Y-blokken til sitt oppbevaringssted.

Nedtaking av kunsten gjennomføres av Veidekke som totalentreprenør og Sarens som underentreprenør med spesialkompetanse på transportoperasjoner, skriver regjeringen.no.

Sarens er et globalt transportfirma med hovedsete i Belgia.

- Hva er grunnen til at ikke et norsk transportfirma gjør flyttingen av kunstverkene?

- For våre oppdrag er bare de beste god nok. Etter omfattende konkurranser jamfør offentlige anskaffelser har Veidekke fått hovedkontrakten, og de har igjen hyret inn ekspertise etter konkurranse. Og de har fått inn Sarens folk som jobber fra Verdal i Norge. Norskere kan det neppe bli, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Utstyret som benyttes under nedtaking av kunsten (jekketårn og SPMT'er (Self Propelled Modular Trailer) stiller krav til høy grad av kompetanse og erfaring, noe Sarens tar med seg som internasjonalt firma innen olje- og gass.

Det er bygget opp store stålkonstruksjoner rundt begge verkene, slik at flyttingen kan foregå på en sikker måte. Ved hjelp av jekketårn skal betongelementene tas ned, før de deretter flyttes på en gigantisk motorisert transporttralle (SPMT).

- Det er en langsom operasjon. Arbeidet vil foregå over flere dager, og selve transporten foregår med en hastighet under 1 km/t, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg.

Med stålkonstruksjonene veier «Fiskerne», som er del av fasaden på bygget og vender ut mot gata, 250 tonn. «Måken», som er sandblåst inn i veggen i foajeen, veier «bare» 60 tonn.

Kunstverkene skal oppbevares i nærheten ved Akersgata for deretter bli integrert i det nye regjeringskvartalet.

Du kan følge flyttingen live på både vg.no og db.no.

Tidsplan

Utflytting og transport av Måken

Måken skyves løs fra Y-blokken innenfor byggegjerdet mandag 27. juli. Starter på formiddagen. Transport til lagringssted tirsdag 28. juli. Planlagt oppstart morgen/formiddag - ca. kl. 10.00.

Nedjekking og transport av Fiskerne

Nedjekking av Fiskerne starter ved middagstider mandag 27. juli og vil også pågå tirsdag 28. juli og onsdag 29. juli. Transport til lagringssted torsdag 30.juli. Planlagt oppstart ca. kl 12.00.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14