23948sdkhjf

Konkursrekord!

Tøffe tider? Vel. Den siste måneden har en - 1 - enkelt bedrift i sektor godstransport på vei gått konkurs. Men det er store forskjeller i Norden

Som vi her på Tungt har gjentatt flere ganger de siste månedene: Konkursutviklingen i godstransporten er ellevill.

Vi vet faktisk ikke om noen som kan svare på når vår bransje var sist var nede i så lave konkurstall siste 30 dager. Den ene uheldige er NORWEGIAN EXPRESS NGX AS i Kristiansand. Men det kommer neppe brått på, de siste tre årene har bedriften gått med minusresultat,

Mange skeptikere venter derfor på en ketchupeffekt utover høsten, når både kompensasjonsordninger avvikles og utsatte betalingsfrister slår inn. Vi vet også at det er noen godssektorer som sliter mer enn andre grunnet utvikling som kommer oppå korona. Materialkjøring til husbygging er en av dem, og dette blir tøft utover høsten

Men enn så lenge skal vi vel være happy for dem som overlever. Vi skal ikke så langt over grensene før vi finner verre tilstander. Analyseselskapet Bisnode forteller om store ulikheter i konkursutviklingen i Norden på generell basis etter første halvår 2020.

- Sverige har stor økning i konkurser, Finland stadig flere, Norge liten økning og Danmark kraftig nedgang. Konkursene i de nordiske landene er sterkt preget av korona-krisen og graden av støtte til næringslivet i hvert land, sier analysesjef Kari Mette Almskog i Bisnode.

– Statistikk over konkurser kan gi en viktig indikator på utviklingen for næringslivet i de ulike landene, noe som er spesielt viktig i krisetider. En sammenligning med nabolandene kan også si noe om hvilken effekt nedstenging og støttepakker til næringslivet har hatt, påpeker Almskog.

Bisnode har ikke gått ned på bransjenivå i analysen av Norden, men sammenlikningen mellom bransjer her i Norge er interessant.

– Med nedgang på 8,8 på prosent for næringslivet totalt sett, bærer hotell og restaurant den største belastningen av korona-krisen, forklarer kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

- I Bygg og Anlegg,som normalt har flest konkurser, har det vært en nedgang på 24,5 prosent i årets seks første måneder. Detaljhandel har en nedgang på 12,3 prosent. Videre har Lagring og Transport, som er nært knyttet til detaljhandel, en nedgang på hele 30,6 prosent hittil i år.

Og som vi nå vet: Enda sterkere nedgang siste 30 dager, med kun en godskonkurs. Hvor lenge kan det vare?

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.104