23948sdkhjf

Nye løsninger skal stoppe avrenning

Tungt.no har belyst utfordringene med avrenning fra fisketraller. Nå dukker det opp kreative og smarte løsninger for å få slutt med problemet.

Tungt.no har tidligere spurt både Sjømatbedriftene og Norges lastebileier-forbund om avrenning er trafikkfarlig. Ja, er det definitive svaret fra begge, og sammen jobber de frem en ny nasjonal standard for frakt av sjømat.

Helt konkret har arbeidsgruppen kommet frem til både kortsiktige og langsiktige tiltak, som temperaturkontroll, elektroniske fraktbrev, konsesjoner med krav og fraktkasser med separat bunn.

Og sistnevnte jobber firmaet Brødr. Sunde as fra Møre & Romsdal med. De har utviklet en tett isoporkasse med små kammer i bunnen som samler opp smeltevann under transport. Etter transporten blir kassene levert til gjenvinning.

- Det er viktig for Sunde at emballasjen skal materialgjenvinnes etter bruk, og erstatte fossil råvare til for eksempel isolasjon som i stor grad anvendes i norske boliger og industribygg, sier Rolf Fagervoll, direktør ved Brødr. Sunde.

I Rogaland har Robert Kvilhaug fra firmaet Tracksys kommet frem til en løsning som også kan sette en stopper for avrenningen. Modulsystemet "Vann Stopp" kan tilpasses hengere med både sideåpning og bakdører. Konstruksjonen bygges i høyder på 20 cm., og er laget i aluminium som betyr lav vekt. Denne holder smeltevannet inne i hengeren, slik at det ikke renner ut.

Kvilhaug sier at Vann Stopp antagelig er den beste og mest effektive løsningen for å stoppe avrenningen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141