23948sdkhjf

Unik bil spesialtilpasset for effektivt tilsyn

Et pionerprosjekt ble konkretisert da Justervesenet i høst tok i bruk en helt spesiell lastebil.

AVANSERTE PÅBYGG:

Lastebilen skal benyttes til transport og håndtering av lodd i forbindelse med uanmeldt tilsyn og kontroll av større vekter.

- Bilen må sies å være unik, for det finnes rett og slett ingen maken, sier Mani Radhakrishnan fra Justervesenet.

Bilen med tilhenger består av to containerflak, som hver inneholder fem til seks loddpakker.

- Krana kan trinnløst rotere 360 grader og plassere loddpakkene på vekt eller andre ønskelige punkter. Løftingen gjennomføres med klype som er montert på krana. Fullastet bil veier 50 tonn, og den kan i seg selv brukes som et lodd for enkel screening av kjørebrovekt, sier Radhakrishnan.

Det krever en viss øving i å manøvrere kran og lodd, men når dette sitter, er alt tilrettelagt for at bilen kan opereres av sjåføren. Det gjør også at tilsynet effektiviseres ved kontroll av tungvekter, skriver Justervesenet på sine nettsider.

– Å ha en loddbil som også kan brukes som lodd i seg selv må kalles nytenkning. Det krever selvsagt at containerflak, loddkasser, henger og bil er kalibrert med sporbarhet til SI-systemet. En spesialtilpasset bil for våre oppdrag gjør oss også uavhengig av en tredjepart som koster både tid og penger, sier Radhakrishnan.

Krevende anbudsprosess

Det var litt av en kravspesifikasjoSn som leverandørene måtte forholde seg til i anbudsprosessen, men det ble til slutt MAN som fikk kontrakten.

Hver loddkasse er utstyrt med flere femhundrekilos lodd, og kan veie opp til 2,5 tonn. Dermed stilles det store krav til løftekranens egenskaper, samt bilens evne til stabilitet i potensielt krevende miljø og omgivelser. Ulike typer kjørebrovekter og vekter på pukkverk er eksempler på vekter der bilen kan benyttes.

- Det var viktig med en grundig prosess slik at leveransen ble det nyttige verktøyet vi så for oss. Å søke og løse oppdragene mest mulig effektivt er en viktig driver for å være en etat i utvikling, avslutter Radhakrishnan.

Artikkelen er en del av vårt tema om TransportMagasinet PLUSS.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.14