23948sdkhjf

Nå kan Tomas jobbe videre

Fikk spesialbygd Cat gravemaskin og hjullaster for enhåndsbetjening.

Med spesialtilpassede Cat anleggsmaskiner kan Tomas Rostad (33) i Bjørkeng Anleggsdrift AS fortsatt jobbe som maskinfører med én hånd.

Omfattende ombygging

Pon Equipment Tromsø har tilpasset en Cat 323 gravemaskin og Cat 950M hjullaster med enhåndsbetjening til Bjørkeng Anleggsdrift AS.

Oppdraget har omfattet spesialombygging av begge maskinene i samarbeid med Pon Equipments produktutviklingsavdeling i Oslo og SteelWrist. Gravemaskinen og hjullasteren til Bjørkeng Anleggsdrift kan nå kjøres både på vanlig og enhåndsbetjening. Begge maskinene er tilpasset slik at Tomas Rostad kan kjøre maskinene kun med én hånd.

Enkelt å skifte redskaper

De nye tilpassede maskinene har gått i snaue 14 dager nå, men til sommeren skal de også brukes med sommerutstyr. Hjullasteren er tilpasset slik at den kan gå med brøyteutstyr om vinteren og med skuffe til lasting av grus om sommeren. Gravemaskinen kan brukes med skuffer, klyper, hammer og boretårn - både med vanlig og enhåndsbetjening. Det er satt inn hurtigkoblingsfeste fra SteelWrist slik at det er enkelt å skifte redskaper, og at det går automatisk når man skifter utstyr.

Arbeidsulykke

Tomas er 33 år, og har jobbet i anleggsbransjen siden 2005. I januar 2012 jobbet Tomas som mekaniker på et knuseverk og mens han drev med vedlikeholdsarbeid, fikk han armen i klem i et transportbånd. Ulykken endte med at Tomas måtte amputere armen omtrent midt på overarmen. Tomas fikk tilbud om omskolering etter ulykken, men han ønsket å fortsette i bransjen om det var mulig.

Hjelpemiddelsentralen

- Jeg var sykemeldt en stund, men arbeidsgiveren min den gangen hadde begynt å undersøke litt og vi fikk støtte av NAV og hjelpemiddelsentralen til å bygge om en gravemaskin med enhåndsbetjening den gang. Jeg er veldig glad for hjelpen jeg fikk fra Hjelpemiddelsentralen sånn at ikke firmaet skulle bli belastet siden dette er kostbart. Men da hjelpemiddelsentralen så at dette var noe som kunne fungere, var de veldig hjelpsomme. Det var for vanskelig å fortsette som mekaniker etter ulykken, så da jobbet jeg der og kjørte en Case 250 gravemaskin med enhåndsbetjening i 8 år, sier Tomas.

Satser på lokal ansettelse, og ungdom som vil jobbe

Da Tomas Rostad flyttet hjem til Øverbygd etter å ha jobbet i Tromsø i 12 år, henvendte han seg til Trond Bjørkeng, daglig leder i Bjørkeng Anleggsdrift for å høre om det var mulig å få jobb. Trond var på utkikk etter en fast fører til Cat 323’n som Bjørkeng hadde hatt ett års tid. Nav og Hjelpemiddelsentralen dekket omkostningene for ombyggingen.

- For meg er det viktig å satse på lokal ansettelse, og på lokal ungdom som vil jobbe. De blir som regel værende, sier Trond Bjørkeng, daglig leder i Bjørkeng Anleggsdrift.

- Tomas er fra bygda, og ville flytte hjem. Det er ikke så mye graving her oppe på grunn av tæla, så vi måtte bygge om to maskiner siden det er så mye brøyting slik at det er nok jobb til Tomas hele året.

De er fem ansatte i Bjørkeng Anleggsdrift per i dag.

- Vi bor jo i ødemarken, så da må vi ha litt av hvert av maskiner, sier Trond.

- Vi har vel 10-15 maskiner i dag, alt fra 2-30 tonns gravere og noen hjullastere og lastebiler.

Teknisk om Cat 323 med enhåndsbetjening:

Det er lagt til to ekstra pedaler, en til bom og en til skuffa.

Når maskinen ikke er i kjøremodus så kan du veksle mellom vanlig og enhåndsbetjening ved å vri om nøkkelen som vist på bildet. Når rød lampe lyser kan du kjøre med enhåndsbetjeningen. Ved å trykke på den gule knappen får du belting ved å bruke rullene på spaken. I enhåndsbetjenings-modus kan du velge om du vil kjøre med beltene via fingerrullene eller bruke fotpedalene for å belte. På undersiden av joysticken, er det satt inn mulighet for å belte, svinge, tilt og rotasjon.

Teknisk om Cat 950M med enhåndsbetjening:

Venstre joystick i hjullasteren er utstyrt med knapper øverst for å gire opp og ned og tute, vippebryter for å styre klappvinge til skjær, og knapper nederst for å kjøre begge klappvingene på skjæret samtidig. På undersiden av joysticken er det vippebryter for fremover/revers/nøytral, løft og senk og 3. funksjon. Hjullastere er på samme måte som gravemaskinen utstyrt med egen nøkkelbryter for enhåndsbetjeningen

KLIKK for alle artikler i Caterpillar på Tungt.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Tretten: Framgang for midlertidig bru
Traktor-premiere: Bobcat-traktoren vist for første gang i Norge
Polaris Norge: Rekkevidde er ikke alt
Tine-sjåfør fortviler: Vegvesenet sperret hengeren - nå beklager de hendelsen
Engcon: Etablerer eget salgsselskap for Norge
Nå skal klimakravene for fremtiden utformes
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Building Supply NO
PlastForum NO

Send til en kollega

0.187