23948sdkhjf

En stille og bevegelig vals

Tre varianter av en sjette generasjon Dynapac tandemvalser er nå tilgjengelige i Norge. Der er det full seterotasjon og flere andre nyheter.

Anleggsmagasinet fulgte demo’en av Dynapac CO4200VI på en fylkesveg dypt i de sarpsborgske skoger, ledsaget av John Espen Bokle. Han er salgs- og produktsjef i Dynapac Norge med fortid i blant annet Veidekke.

Skanskas svært erfarne valsefører, Pål Cato Hansen, håndterte Dynapacs nye tandemvals den dagen, noe han sa seg godt fornøyd med. Senere har Dynapac’en vært å se hos et par, tre andre asfaltentreprenører.

– Demo’er som dette er alltid velkomne. Jeg har til gode å oppleve at entreprenører ikke ønsker å teste nye produkter og modeller, sier Bokle.

Fullt fokus

Den sjette generasjonen tandemvalser finnes i vektklasser fra 9,7 til 12,4 tonn. Som vibrovalser, kombivalser og i vektklassen 9,7-11,7 med oscillasjon.

– Den aktive framvalsstyringen er unik, og sikrer presis og sikker kjøring med hundegang på opptil 520mm. Tyngdekraft inn mot vegen gir fullt fokus på komprimering inn mot kanter der det kan være svak bæring, forklarer John Espen Bokle.

– Det gir også mer fleksibilitet på trangere steder, tilføyer han.

Vårt svar

Det aller viktigste for operatøren i hytta er likevel stolen, som kan snus 255 grader, slik at valsefører alltid kan sitte i kjøreretning. Noe enkelte av konkurrentene kun tilbyr på trommelstyrte valser.

– Vi har merket veldig stor etterspørsel etter muligheten til å alltid sitte i kjøreretningen, og den sjette valsegenerasjonen er vårt svar, sier Bokle.

– Særlig blant de yngre valseførerne, de som er vant til Playstation og joystick.

Bokle tror det nye hyttemiljøet har kommet for å bli. For så sant prisen er realistisk, bestemmer operatørene mye i maskinvalget. I Dynapac’ene med 255 stolen er det elektronisk miniratt. Og en intuitiv pekeskjerm i farger som gir maskinfører all nødvendig informasjon.

Gir mening

I en Dynapac CO4200 VI sitter føreren på vanntanken (740 liter) og ikke den støyende motoren. Det gir et mer stille og behagelig arbeidsmiljø.

– Så stille at radio- og musikklytting gir mening, smiler Bokle.

Oscillasjon er ingen oppfinnelse fra Dynapac.

– Men jeg mener Dynapac har stort fokus på slitestyrke og servicetilgjengelighet. Blant annet bruker vi slitesterke Hardox 450 i valsetrommelen, som vi mener gir lenger levetid på trommelen, i tillegg har vi lett og enkel adkomst for bytte av tannremmene. En operasjon som ikke bør ta mer enn 2 timer.

– Nå er vi spente på hvordan Dynapacs oscillasjonsvalser tas imot i markedet, avslutter Bokle.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.171