23948sdkhjf

- De tar ikke hensyn til yrkessjåførene

Ved koronatestsenteret på Svinesund kan yrkessjåfører teste seg. - Helt uaktuelt, sier sjåfør Tor Arne Makksund.

ARBEIDSLIV OG PANDEMI:

I slutten av august ble det nye koronatestsenteret ved grenseovergangen på Svinesund etablert, og Halden kommune var raskt ute med å ønske at flere yrkessjåfører ville teste seg.

– Det er svært få yrkessjåfører som har testet seg, jeg er faktisk usikker på om vi har testet noen i det hele tatt, sa Solfrid Ramdal, enhetsleder ved Helsehuset i Halden, til nrk.no i september.

Hvorfor ingen tester seg har en enkel forklaring, skal vi tro yrkessjåfør Makksund. Han er selvstendig næringsdrivende og leier seg ut som sjåfør.

– Teststasjonen på Svinesund er dårlig tilrettelagt, og ikke mulig å teste seg på en rask og smidig måte. Det går utover kjøre- og hviletiden vår, og det har vi ikke råd til, sier Makksund.

Over 1500 lastebiler passerer nå daglig grensen ved Svinesund.

– Hvis jeg skal teste meg så må jeg kjøre på rødt ved tollstasjonen. Da risikerer jeg både å stå i kø, få kontroll av tolletaten og få kontroll av Statens vegvesen, før jeg kommer frem til teststasjonen, sier Makksund.

Hvis du er usikker på hva som gjelder, sjekk NLF's karanteneregler her...

Allerede der har mye av kjøre- og hviletiden gått bort.

– I tillegg har Halden kommune bestemt at jeg som sjåfør må ha med et ferdig utfylt skjema fra arbeidsgiver. Hvis jeg ikke har dette må jeg skaffe det før jeg kan teste meg, sier Makksund.

Han forteller at han da må kjøre fra Svinesund til Halden bibliotek som har nærmeste printer, hvor han kan skrive ut skjemaet. Deretter må han tilbake til Svinesund. Hvis han kjører lastebil må han først inn i Sverige for å snu, betale nye bompenger, og deretter returnere til rød sone i tollen på Svinesund.

– Det sier seg selv at det ikke er så enkelt for meg som sjåfør å ta en slik koronatest. Det går så utrolig mye tid bort til dette, og tid er ikke noe som vi yrkessjåfører har mye av, sier Makksund.

Han legger til at han synes det er uholdbart at det er arbeidsgiver som skal bestemme om sjåføren får teste seg.

- Siden det ene skjemaet skal fylles ut av arbeidsgiver, og man ikke får gjennomført test uten ferdig utfylt skjema, så er det i praksis arbeidsgiver som bestemmer, sier Makksund.

Han mener mye kunne vært løst hvis sjåførene hadde lov til å bruke "OUT"-funksjonen på fartsskriveren når de venter på koronatest.

– Da vil ikke all ventingen gå ut over kjøre- og hviletiden, og jeg er sikker på at mange flere ville kommet inn til testing, sier Makksund.

Tungt.no har forsøkt å få en kommentar fra Halden kommune uten å lykkes.

Krav til testing av arbeidspendlere

Halden kommune har to skjemaer som arbeidsgiver må sørge for at arbeidstaker har med til teststasjonen ferdig utfylt.

Det ene skjemaet skal ha personinformasjon og bedriftsinformasjon som Halden kommune trenger for å utføre testen.

Det andre skjemaet skal være arbeidsgivers dokumentasjon på utført test. Dette stemples av Halden kommunes ansatte på teststasjonen før det sendes med arbeidstaker i retur til arbeidsgiver.

Kilde: Halden kommune

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125