23948sdkhjf

Video: Personbilen smeller inn i siden på lastebilen

En voldsom kollisjon. Se Scanias elektriske crash-test.

Scanias testingeniører arrangerte nylig denne kollisjonen i sitt testanlegg, og forberedelsene til testen var svært omfattende.

- Det kan ta mange måneder med nøye planlegging for å få alle detaljer på plass. Selv om gjennomføringen ikke tar mer enn et sekund, forteller testingeniør Jakob Leygraf på Scenias utviklingsavdeling til danske transportmagasinet.dk.

Den virkelige testen finner først sted etter at det er utført mange digitale simuleringer.

- Selve kollisjonstesten har primært til formål å bekrefte at våre beregninger og simuleringer var korrekte, sier Leygraf.

Foreberdelser og simuleringer

Da Scania lanserte sin første hybridlastebil med kombinert elektrisk og tradisjonell drivline for et par år siden, innhentet den svenske lastebilprodusenten også en omfattende finjustering av sine metoder.

- En stor del av utviklingen fører frem til en kollisjonstest som denne, sier sjef for mekaniske tester hos Scania Mikael Littmann, til transportmagasinet.dk.

- Vi simulerer kollisjonene igjen og igjen med forskjellige hastigheter og vinkler mellom kjøretøyene. Simuleringene er et kraftig verktøy, som både er hurtigere og billigere enn tester i full skala. Vi baserer den faktiske testen på resultatene av våre simuleringer, forklarer han.

Det harde arbeidet med å optimalisere trafikksikkerheten i fremtidens lastebilmodeller lønner seg, når testresultatene viser at teamet faktisk allerede er et skritt foran.

- Kollisjonstester er meget dynamiske. Vi justerer alle parametre, inntill testen avspeiler virkeligheten så godt som mulig. Deretter utfører vi den virkelige testen, legger Leygraf til.

Og hva ble resultatet av kollisjonstesten da en elektrisk Scania og en VW Golf smalt sammen? Det gikk som forventet. Lastebilens chassis og øvrige konstruksjon rundt batteripakken levde opp til både beregningene og forventningene. Lastebilens batteri var uskadd, og uten alvorlig deformasjon og uten at det startet å brenne.

Les mer om testen på transportmagasinet.dk.

Opphav og kilder: Transportmagasinet.dk, Camilla Gade

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.097