23948sdkhjf

Dobbeltsporet sporet ikke av

Bedre Byutvikling Moss tapte så det sang i Moss tingrett. Dermed fortsetter anleggsarbeidet med dobbeltsporet, og utbyggerne unngår en komplett skandale.

Den årelange kampen om og mot dobbeltsporet gjennom Moss ser ut til å være over, i alle fall inntil videre. Protestorganisasjonen Bedre Byutvikling Moss (BBM) og dens leder, Jonathan Parker, tapte på alle punkter i dommen etter rettssaken i Moss tingrett i slutten av november. De er i tillegg idømt saksomkostninger på 130.000 kroner. Bane NOR og departementet kan puste lettet ut.

Anker antagelig ikke

Jonathan Parker er svært skuffet over konklusjonene i den 36 sider lang dommen.

– Det er en lang og grundig dom, men retten er ikke enig med oss, og søksmålet førte dessverre ikke fram, sier han til Anleggsmagasinet.

Parker vil ikke forskuttere BBM-styrets syn, men slik han ser det nå, blir saken ikke anket.

– Dette fordi det vil ta for lang tid å få saken opp til en ankebehandling. Berammingstiden i Borgarting lagmannsrett er for tiden ett år fra de mottar anken. Alt i alt kan en behandling i lagmannsretten først forventes vinteren/våren i 2022, og da vil utbyggingen ha kommet for langt til at det er realistisk å stanse prosjektet, sier Parker.

Utbyggingen startet allerede tilbake i 2018.

Var optimister

Parker og BBM var optimister helt fram til sent i går, da de fikk dommen oversendt. Men de fikk erfare at inntrykkene fra en rettssak slett ikke trenger si mye om utfallet.

– Vi mener selvsagt at dobbeltsporet ikke løser noen ting, og koster enormt.

Dersom tingrettsdommen hadde gått i BBMs favør, ville det ligget an til en av de største samferdselsskandalene i Norge.

Håper på ESA

Selv om det neppe blir noen ankesak, er luften ikke gått fullstendig ut av ballongen. BBM mener nemlig at flere aspekter ved dobbeltsporbyggingen ikke bare bryter med Norsk Transportplan, men også EØS-avtalen.

Derfor har BBM også involvert EFTAs overvåkingsorgan, ESA, for sin sak mot utbyggerne. En omfangsrik klage ble sendt dit i mai i år, og i denne bes det om at ESA åpner sak mot Norge.

Kan være aktuell

– ESA har gitt beskjed om at saken kan være aktuell for dem, dersom det kan dokumenteres norsk systemsvikt og brudd på europeiske klimaregler, opplyser Jonathan Parker.

– Vår kommunikasjon med ESA viser at det fortsatt kan være håp. Saksbehandlerne der nede har stadig vist interesse og etterspurt dokumentasjon.

Parker er svært spent på svaret, som ifølge ham er lovet i januar. Men mest sannsynlig vil ESA foreløpig bare be om en redegjørelse fra norske myndigheter. Dermed går tiden mot et tidspunkt, der det er praktisk umulig å reversere mosseprosjektet.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109