23948sdkhjf

Vågåmo skal flomsikres

NVE inviterer til anbudskonkurranse på mulighetsstudie for å sikre mot flom og flomskred i Vågåmo.

 

Vågå kommune har søkt NVE om bistand til å planlegge og sikre Vågåmo mot flomskred og flomhendelser i Otta, Finna og Nugga. Spesielt i Finna er massetransport en stor utfordring som øker faren for skader betydelig, og dette er noe av bakgrunnen for skredfaresonene som dekker mye av Vågåmo.

 

Flere store hendelser

Det har vært flere alvorlige flomhendelser i Vågåmo både i eldre og nyere tid, og det er etablert flomsikringsanlegg i nedre deler av både Finna og Nugga. Etter 2001 har det vært flere store flomhendelser. Det er fjernet masser og det er utført sikringstiltak i Finna og Nugga.

Avlagring av masser i elvene reduserer avledningskapasiteten ved flom. På bakgrunn av dette er det behov for å gjøre nye flomberegninger for Finna, Nugga og Otta forbi Vågåmo, og se på utbredelsen ved utvalgte flommer både uten og med masser.

Siden farebildet i Vågåmo er sammensatt og komplisert, ser NVE behov for å gjøre en innledende mulighetsstudie for helhetlig sikring av sentrum mot hendelser knyttet til vassdragene. Resultatene fra mulighetsstudien vil danne grunnlag for NVEs videre arbeid med prosjektet. Tilbudsfristen er 15. februar.

 

 

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109