23948sdkhjf

Vlantana Norge har vist «god vandel» og får tilbake sine transportløyver

TRANSPORTKRIM:
For snart et år siden ble transportløyvene til Vlantana Norge tilbakekalt. Nå, samtidig som rettssaken mot det konkursrammede datterselskapet til litauiske Vlantana pågår i Øvre Romerike tingrett, ble vedtaket opphevet og Vlantana Norge har fått tilbake sine transportløyver.

Ingen sammenheng med rettssaken

På bakgrunn av forhold som ble avdekket i en foretakskontroll av Vlantana Norge AS gjort av Statens vegvesen og Arbeidstilsynet, fattet Vegvesenet 17. februar 2020 vedtak om å tilbakekalle selskapets transportløyver. Vlantana påklaget vedtaket 10. mars.

- Vedtaket ble opphevet nå fordi klagesaksbehandlingen var ferdig først nå, sier avdelingsdirektør Ingrid Heggebø Lutnæs i Vegdirektoratet.

- Vi har kommet til at det ikke var hjemme for å tilbakekalle løyvet i dette tilfellet. For at vilkåret om «god vandel» ikke lenger skal være oppfylt må det minst foreligge enten dom eller sanksjoner for overtredelse av kravene. Selv om Vlantana Norge på vedtakstidspunktet var anmeldt for slike overtredelser var ikke selskapet dømt eller ilagt sanksjoner, sier Heggebø Lutnæs.

Klagen ble oversendt Vegdirektoratet for behandling den 16. juni 2020, men klagesaksbehandlingen har tatt lengre tid enn hva som er ønskelig.

- Dette skyldes en kombinasjon av at saksmengden har vært stor og at avdelingen i en periode har vært underbemannet, sier Heggebø Lutnæs.

Hun legger til at vedtaket ikke har noen sammenheng med den pågående rettssaken.

Vlantana-advokat Sandra Latitonaite sier i følge lastebil.no at dette er et historisk vedak om oppheving i en historisk sak om tilbakekall om løyver.

– De forvrenger saken

I tingretten på Romerike fortsetter erstatningssøksmålet der 52 sjåfører krever 16 millioner kroner av Vlantana Norge AS. Den store snakkisen denne uken var da Vlantana-advokat Sandra Latitonaite ønsket å kaste ut journalisten fra Norges Lastebileier Forbund.

– Ja, du kan godt kalle det sensur, sa Latitonaite til Romerikes Blad.

– De forvrenger saken og gir ikke alltid Vlantana anledning til å kommentere påstander mot dem, sier advokat Sandra Latitonaite om det hun mener har vært svært kritikkverdig dekning fra Norges Lastebileierforenings side av saken som har endt i en pågående rettstvist mellom tidligere ansatte sjåfører og transportgiganten Vlantana Norge AS, sa Latitonaite til Romerikes Blad.

Ansvarlig redaktør for nettside og magasin i Norges Lastebileier Forbund, generalsekretær Geir A. Mo, bekrefter at de hele veien har hatt en agenda i sin dekning av saken.

– Vi er lastebileierforbundet, og formålet vårt er å fremme våre synspunkter. Det legger vi ikke skjul på. Et av våre strategiske mål er å bidra til like konkurransevilkår for bransjen i Norge og at alle som kjører her følger det samme regelverket. I denne saken er det viktig å huske at det ikke er vi som påstår lovbrudd fra Vlantanas side. Det er tilsyn fra offentlige myndigheter som har avdekket dette, og vi har fortalt om det, sier han, og understreker at de selvsagt har vært opptatt av å gjøre det på en etterrettelig måte, sier Mo til Romerikes Blad.

Kravet om referatforbud ble blankt avvist. Tingrettsdommer Hans Christian Koss sa at retten ikke kan se at det er grunn til å frykte at en gjengivelse av rettsforhandlingene kan virke skadelig på saken opplysning eller pådømmelse.

Kilde: Romerike Blad, Lastebil.no, Øvre Romerike Tingrett

Kommenter artikkelen (1)
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.079