23948sdkhjf

Enova vil ha pilotprosjekter

En viktig flaskehals er tilgang på miljøvennlig varme og elektrisitet til tørking, lading og drift av maskiner og utstyr.

En egen satsing på utslippsfrie bygge- og anleggsplasser skal bidra til å kutte klimagassutslipp i byggebransjen, skriver Enova på sine nettsider.

Samtidig varsler de at tilbudene til byggsektoren som har hatt tradisjonell energieffektivisering som mål avvikles.

- Vi endrer byggsatsingen vår for å utløse markedsendringer som er nødvendig for å kutte klimagassutslipp i sektoren og omstille oss til et lavutslippssamfunn, sier markedsdirektør Øyvind Leistad i Enova.

Utslippsfrie byggeplasser

Derfor lanserer Enova nå en egen satsing på utslippsfrie bygge- og anleggsplasser.

Lading en flaskehals

- Stadig flere ønsker å ta i bruk elektriske anleggsmaskiner og utslippsfrie varmeløsninger på byggeplassene, men en viktig flaskehals er tilgang på miljøvennlig varme og elektrisitet til tørking, lading og drift av maskiner og utstyr. Da trenger vi noen pilotprosjekter som kan demonstrere gode løsninger, sier Leistad.

Hensikten med satsingen er å få fram systemløsninger, forretningsmodeller og aktører som vil bidra til å forenkle bruken av fornybare varmeløsninger og elektrifiseringen av bygge- og anleggsplasser på en kostnadseffektiv måte. 

Dreiningen mot klima innebærer også at Enovas støttetilbud som har vært rettet mot energieffektivisering og -energisparing i bygg avvikles.

- Målrettede tiltak for å redusere klimagassutslippene og forsterket teknologisatsing er viktig for at Norge skal bli et lavutslippssamfunn i 2050. Skal vi nå denne ambisjonen må utslippene ned mot null samtidig som vi skal skape nye verdier. Skal vi lykkes med det må vi prioritere å støtte de virkelig innovative prosjektene som kan bringe de nødvendige klimateknologiene ut i markedet og ut i verden. Det gjelder også i byggsektoren, sier Leistad.   

Kilde: Enova

Artikkelen er en del av vårt tema om Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.046