23948sdkhjf

Lastebilhjul som faller av i fart

Googler du "hjul faller av lastebil", får du 64.900 treff. På videoen har kontrollørene på Jessheim reddet det som ville blitt treff nummer 64.901.

UTEKONTROLL OG TRAFIKK:

Videoen viser at samtlige mutre er løse på et hjul på en tilhenger. Det litauiske vogntoget ble kontrollert på Jessheim på tirsdag.

Bjørn Uno Rogneby skriver nøkternt og kortfattet i sin rapport: - Litauisk vogntog med helt løst hjul på hengeren (video), alle boltene var løse. Hengeren veide 24 000 kg. Rep før videre kjøring.

Skadepotensial i øvre sjiktet

I akkurat den kontrollen på tirsdag ble 223 tunge biler geleidet over kontrollplassen, hvor av 33 ble undersøkt nøyere. Resultatlisten viser god fangst av grelle feil, som manglende bremser, manglende vinterdekk og diverse andre tekniske mangler.

Det løse hjulet på videoen er dog det grelleste eksempelet. Ingen som kan lese denne teksten bør ha problemer med å se for seg skadepotensialet et hjul som faller av en lastebil i fart i trafikk utgjør. Og ikke bare hjulet, men følgefeilene av en lastebil som mangler et hjul...

Teknisk svikt kan oppstå på hjul som alle andre komponenter med tøff belastning. Blant annet at hjulbolter knekker. Men samtidig har tidligere undersøkelser vist at de fleste tilfeller kan reddes ved:

  • Riktig ettertrekking etter hjulskift
  • God daglig kontroll

Fra google finner vi en rekke dramatiske beskrivelser i norske lokalaviser. Dette er bare noen få eksempler: 

Stjørdals-Nytts-n.no.For 6 dager siden — Litt før klokken 22 torsdag kveld mistet en lastebil to hjul. Sjåføren selv la ikke merke til at hjulene hadde falt av.

Trønderbladet 11. desember. Politiet på leting etter en tømmerbil. To hjul ligger ved rundkjøringa ved Brubakken, sa avsnittsleder Finn Skårsmoen.

Agderposten 13. jul. 2020. Politiet meldte om trafikkork etter at en lastebil mistet hjulet på europaveien mandag . Han kjørte bak lastebilen da han så at hjulet falt av.

www.ringsaker-blad.no 12. jan 2019 Lastebil mistet hjul som traff bil på E6. Hjulet som falt av, skal ha truffet en bil i motgående kjøreretning, politiet på Twitter i 11.10-tiden.

www.h-a.no › nyhet. 6. nov. 2020. Tell hjulene på tømmerbilen din, hvis du har en… Et lastebilhjul falt av en tømmerbil på E6 i Moelv i formiddag.

Glåmdalen 12. juli 2012 Lastebilhjul traff buss En lastebil mistet hjulet og traff en møtende buss. ... Lastebilen kom kjørende i retning Oslo, da hjulet plutselig falt av.

Gode løsninger finnes, så hvorfor ikke?

Da kan man ganske enkelt undres over at ikke både transportbransjen selv og myndighetene har regulert inn strengere tiltak for å bøte problemet. Eller dekkbransjen for den saks skyld.

Forholdsvis enkle virkemidler som hjulmuttermarkører er svært effektive og benyttes av flere av de åpenbart sterke HMS-aktørene i transportbransjen. Men hvorfor er ikke dette blitt like obligatorisk som sikkerhetsbelter?

Bildet under viser en av utallige leverandører av hjulmutterindikatorer.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078