23948sdkhjf

Nordkalotten: Store muligheter for å bidra i det grønne skiftet

På den digitale konferansen Future Mine & Mineral i Stockholm tok fylkesråd for plan og næring Linda Helen Haukland til orde for en ny og innovativ mineralpolitikk for Nordkalotten.

Mineralpolitikk: Med utgangspunkt i den vedtatte mineralstrategien for Nord-Norge har fylkesråd for plan og næring i Nordland fylkeskommune Linda Helen Haukland tatt initiativ til en mineralstrategi for Nordkalotten. Dette ble vedtatt i november 2020 av Nordkalottrådet, der Haukland  er medlem. 

Visjon om bærekraftig mineralindustri

Nordnorsk råd sin visjon for nevnte mineralstrategi er å utvikle en bærekraftig mineralindustri i Nord-Norge for å bidra til gjennomføring av det grønne skiftet. Målet er å etablere et rammeverk for mineralindustrien som stimulerer til og legger grunnlaget for en verdiskapende og lønnsom næring, der bedriftene leverer på høyeste nivå på sosial og miljømessig bærekraft. 

Nord kan bidra med mineralene til det grønne skiftet

- Nordkalotten har store muligheter for å bidra med de metaller og mineraler som verden trenger for å gjennomføre det grønne skiftet. Den nordlige landsdelen er av avgjørende betydning for norsk framtidig mineralutnytting Men utfordringene er også store for denne næringen sett i forhold til miljø, natur, samiske interesser, aksept i lokalsamfunn og tilgang til kapital. En felles mineralstrategi for Nordkalotten skal peke på muligheter og utfordringer slik at vi oppnår felles forståelse og mål for utviklinga av denne næringen. Jeg er sikker på at en mineralpolitikk for Nordkalotten vil ha stor gjennomslagskraft ovenfor de respektive nasjonale myndigheter, sier Haukland.

Les også: Sydvaranger kjøpt opp

Les også: Hæhre skal fjerne alle spor etter Lunckefjell

Les også: Autonome tiptrucker for Romarheim

Hun understreker at Nordkalotten har en bærekraftig og sterk prosessindustri og fornybar energiproduksjon.  

- Kombinert med mineraler kan vi utvikle sterke verdikjeder fra råvare til ferdig produkt i vår region. Dette er en god distriktspolitikk med stor verdiskaping og mange arbeidsplasser basert på lokale ressurser, sier Haukland.  

Opphav og kilder: Nordland fylkeskommune /

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.172