23948sdkhjf

Rogaland: Flere søker seg til yrkesfag

Søkertallene til videregående opplæring i Rogaland viser at rett over 54 prosent har søkt yrkesfaglig opplæring for skoleåret 2021/2022.

Det er en økning på 1,9 prosentpoeng sammenlignet med i fjor. Samtidig ser det ut for at «koronaåret" 2020 har påvirket ungdommenes valg av utdanning, forteller Rogaland fylkeskommune på sine nettsider.

– Vi er glade for at søkertallene til yrkesfag øker. Om få år vil vi trenge mange godt kvalifiserte fagarbeidere innenfor flere bransjer, sier Helge Eide, seksjonssjef i opplæringsavdelingen. 

Bygg- og anleggsteknikk øker

Både elektrofag og bygg- og anleggsteknikk øker fra i fjor, og det er god søking til teknologi- og industrifag.

For eksempel på Øksnevad videre gående skole Vg2 anleggsteknikk (landslinje) er det 84 søkere på 60 plasser.

Det er små endringer i søkingen til øvrige studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogram. Andelen som søker yrkesfag på Vg1 er nå rett over 54 prosent.

Søkingen til restaurant- og matfag ser ikke ut til å ha blitt påvirket negativt av ett år med koronarestriksjoner, og er på nivå med fjoråret. Salg, service og reiseliv er det eneste yrkesfaglige programmet med svakere søking enn i fjor, og nedgangen er på drøyt 15 prosent.

Helse- og oppvekstfag har de største søkertallene blant yrkesfaglige program, og er førstevalget til 15 prosent av ungdommene. Det er over dobbelt så mange søkere til informasjonsteknologi og medieproduksjon som det er plasser.

Flere søker læreplass

Det er rundt 13 prosent flere som har læreplass som første ønske, 2 477 mot 2 195 i fjor. Noe av årsaken til økningen skyldes færre primærsøkere til Vg3 påbygg. En annen forklaring kan være at færre har gjort omvalg på Vg2 eller at noen har fått utsatt læretiden sin på grunn av permitteringer som følge av koronapandemien. Rogaland er fortsatt landets største fagopplæringsfylke målt i antall lærlinger.

Søkere på yrkessjåførfaget er 63, på anleggsmaskinfører er det 31, på boreoperatørfaget er det 35, på logistikkfaget er det 64 og på rørleggerfaget er det 59 søkere på læreplass.

Fordeling av søkertall

Totalt har 22 127 søkt videregående opplæring i Rogaland for skoleåret 2021/22, mot 21 618 samme tid i fjor. Når søknadene til landslinjer fra andre fylker er klare om om kort tid, vil søkertallet stige ytterligere. Av det totale søkertallet har 19 025 ungdomsrett, mot 18 737 i fjor.

Kilde: Rogaland fylkeskommune

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078