23948sdkhjf

Varebilsjåfør: Bommer du ved denne skiltingen kan politiet hente deg inn

Skal du stoppe eller kjøre videre?

UTEKONTROLL OG TRAFIKK:
Har du en varebil, lastebil eller trekkbil? Ja, da skal den inn til kontroll hvis det er skiltet med Stopp kontroll og trafikkskilt 807.2. Uansett om maks totalvekt er under 3,5 tonn. Kjører du forbi kan politiet hente deg inn og gi deg bot.

Tungt.no registrerer både frustrasjon og forvirring blant varebilsjåfører som ikke ser det logiske i at varebiler skal inn til kontroll hvis skiltet viser en lastebil. Den frustrasjonen forstår vi, og skal her forsøke å forklare reglene.

Hva er en varebil?

Aller først må vi finne ut hva definisjonen på en varebil er. Tungt.no spør Statens vegvesen, og dette er svaret vi fikk:

"En varebil er jamfør kjøretøy- og bilforskriften definert til å være en bil for godsbefordring i gruppe N1 med totalvekt ikke over 3500 kg."

Varebil klasse 2 har grønne skilter. Den skal kun ha en seterad med godsrom eller lasteplan bak, og bak setene må det være en fast beskyttelsesvegg. Varebil klasse 1 oppfyller ikke kravene til klasse 2, og har derfor hvite skilter.

Stoppe, eller kjøre forbi

Tungt.no har spurt Håvard Stjern i Statens vegvesen om varebiler skal inn til kontroll når det er skiltet med en lastebil.

- Trafikkskilt nr. 807.2 med bilde av en lastebil gjelder jamfør definisjonene i skiltbestemmelsene for varebil, lastebil og trekkbil, sier Stjern.

Så svaret er ja fra Statens vegvesen. Alle varebiler skal inn til kontroll.

Under ser du hvordan trafikkskilt 807.2 ser ut.

- Skal varebiler inn til kontroll selv om de ikke benyttes til næring?

- Dersom en kontroll langs vegen er skiltet med trafikkskilt 807.2 så gjelder dette skiltet også for varebiler uavhengig av om kjøretøyet benyttes i næring eller ikke, sier Stjern.

Vektangivelse på symbol 807.2 (underskilt 807.2a) kan brukes for å vise at reguleringen bare gjelder kjøretøy med tillatt totalvekt høyere enn angitt.

- Dersom det er skiltet med 807.2a med 3,5 t som vist på illustrasjonen, så gjelder stopp for kontroll bare for varebil, lastebil og trekkbil med tillatt totalvekt over 3,5 tonn, sier Stjern.

- Skal varebiler inn til kontroll hvis det er skiltet med et vogntog?

- Trafikkskilt nummer 807.4 med bilde av vogntog gjelder jamfør definisjonen i skiltbestemmelsene for vogntog. Vanligvis benyttes ikke dette skiltet på våre kontrollskilt, da skilt 807.2 uansett gjelder for trekkbilen i vogntoget, sier Stjern.

Mye usikkerhet rundt skiltingen

Bjørn Uno Rogneby i utekontrollen til Statens vegvesen sier at de møter forvirring rundt kontroll av varebiler.

- Det er mange som ikke vet hva trafikkskilt 807.2 betyr, og når vi stopper varebiler kommer det forskjellige unnskyldinger, sier Rogneby.

Han legger til at reglene sier at det ikke er lov å passere med varebil når trafikkskilt 807.2 står sammen med Stopp kontroll. Likevel kjører mange varebiler rett forbi.

- Det er ikke så vanskelig å forstå. Mange tenker at dette bare gjelder lastebil da de ser skiltet. Men uansett om du kjører en Caddy eller Sprinter så skal du inn til kontroll, sier Rogneby.

Begge disse skiltene betyr at blant annet varebiler skal inn til kontroll. Illustrasjon: Statens vegvesen.

Kilde: Tungt.no, Statens vegvesen, Vegdirektoratet

Artikkelen er en del av vårt tema om Trafikk og utekontroll.

Kommenter artikkelen (6)
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.111