23948sdkhjf

Arbeidstilsynet: Ny digital søkeløsning forenkler byggesøknader

Bedre oversikt og mer effektiv søkeprosess. Nå kan du fylle ut søknaden om Arbeidstilsynets samtykke som en del av byggesøkeløsningen eByggesøk.

I den nye, digitale søkeløsningen blir søkerne ledet gjennom søkeprosessen og får hjelp til å sikre at alle felt blir riktig utfylt og at alle vedlegg er på plass. Hvis søknaden mangler viktig dokumentasjon, går søknaden rett og slett ikke gjennom systemet.

– Resultatet er at både søkerne og Arbeidstilsynet som skal ta imot og behandle søknadene, sparer tid og håndtering. Søkerne får bedre oversikt over hele byggesaken og har mer dokumentasjon samlet på ett sted, sier seksjonsleder for byggesak i Arbeidstilsynet, Tommy Pedersen.

Enklere og raskere

Alle som skal bygge nye eller bygge om arbeidslokaler, må søke Arbeidstilsynet om samtykke til byggeplanene.

– Grunnen er at arbeidslokalene skal møte kravene i arbeidsmiljøregelverket og sikre arbeidstakerne et godt fysisk arbeidsmiljø, sier Pedersen.

Tradisjonelt består søkeprosessen av søknadsskjema i pdf-format, nedlastinger og manuell innsending via Altinn eller tradisjonell post. Nå kan tiltakshavere som bruker Norkarts digitale søkeløsning eByggesøk, søke om Arbeidstilsynets samtykke digitalt.

Løsningen føyer seg inn i rekken av nye digitale skjema og søkeløsninger fra Arbeidstilsynet. Målet er at virksomhetene skal få enklere og mer effektive møter med myndighetene.

Alt på ett sted

– I den digitale løsningen for samtykkesøknad slipper søkeren å sende inn de samme opplysningene til både kommunen og Arbeidstilsynet, forklarer seksjonsleder Tommy Pedersen i Arbeidstilsynet. Årsaken er at eByggesøk gir både kommunen og Arbeidstilsynet tilgang til opplysninger som søkeren har lagt inn én gang.

Kommunen kan ikke gi igangsettingstillatelse for tiltaket før samtykket fra Arbeidstilsynet er i orden. Dermed blir tid en kritisk faktor.

– Søknaden er grunnlaget for saksbehandlingen. Dermed blir heller ikke saksbehandlingen bedre og raskere enn grunnlaget som søknaden gir. Hvis søknaden mangler viktige opplysninger, trekker behandlingstiden ut, forklarer Pedersen.

Digitalt = enklere

Den digitale søkeløsningen er utarbeidet i tett samarbeid mellom Arbeidstilsynet, leverandøren Norkart og Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). Et felles mål har vært å forenkle og effektivisere prosessene rundt byggesøknaden. Ansvarlig søker sender søknaden inn på vegne av tiltakshaver, med tiltakshavers signatur.  

Noen fakta

eByggesøk og Arbeidstilsynets samtykke

Norkart er én av flere leverandører av byggesøkeløsninger, og den første som tilbyr en digital søkeløsning for Arbeidstilsynets samtykke, via Norkarts eByggesøk. Det betyr at bare eByggesøk-brukere foreløpig kan søke om Arbeidstilsynets samtykke digitalt. I løpet av våren vil flere leverandører tilby tilsvarende digitale søkeløsninger for å søke om Arbeidstilsynets samtykke.

Den tradisjonelle byggblankett 5177 fungerer foreløpig parallelt med den digitale søkeløsningen.

Hvorfor behandler Arbeidstilsynet byggesøknader?

Alle som planlegger å bygge eller bygge om arbeidslokaler, må søke Arbeidstilsynet om samtykke til planene. Det skal sikre at bygget møter kravene til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Søknadsplikten gjelder alle tiltak som er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven. Det er ansvarlig søker som må søke på vegne av tiltakshaver. Les mer påwww.arbeidstilsynet.no/byggesak

Opphav og kilder: Arbeidstilsynet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078