23948sdkhjf

Fjernet 40 tonn avfall

Gjennom avfallsfri modulleveranse til byggeplass har Ramirent Norge kuttet 19.641 tonn plast og totalt 40 tonn avfall. Det har dessuten halvert monteringstiden.

– En vinn-vinn for både miljøet og ressurseffektiviteten, sier en fornøyd adm. direktør i Ramirent, Fredrik Brandal. 

Ifølge tall fra Climate Neutral Group kan utleie redusere karbonutslipp med 30-50 prosent. Det var derfor et naturlig neste steg for Ramirent å ta tak i avfall fra egen virksomhet, der en stor andel plastemballasje ble brukt til beskyttelse og emballering av entreprenørmoduler under transport og lagring. Sammen med oppstartsselskapet Looping har Ramirent siden 2017 vært med i test og utvikling av produktet Modulcover, en gjenbrukbar emballasje som har eliminert plastbruken på moduler med 95 prosent. 

Ulønnsom bruk og kast

– Ramirent turte tidlig å ta sjansen på oss på bakgrunn av selskapets ambisjoner på bærekraft. Det har vært essensielt for vår utvikling og vi opplever at vi sammen har lyktes med å skape en bransjestandard der gjenbruk ikke bare gir en miljøgevinst, men en mer effektiv produktleveranse, sier gründer og daglig leder i Looping, Jens Brustad. 

Han mener samarbeid mellom etablert næringsliv og start-ups gir sirkulære løsninger, som gjør at bruk og kast blir ulønnsomt. Med initiativ som Avfallsfrie Byggeplasser og EUs sirkulære handlingsplan stilles det nye krav til entreprenører, produsenter og leverandører om å hindre at avfall oppstår, både på byggeplass og i produksjon for byggeplass. Å bringe nye innovasjoner inn i en tradisjonell bransje kan bidra til å nå strengere myndighetskrav mener Brustad. 

Ambisjon om «full sirkel»

Looping jobber nå med å utvikle «oppstrømsprodukter», der gamle Modulcover brukes som innsatsfaktor inn i ny produksjon. Så langt har Looping gjenbrukt over 4000 meter med stroppemateriale som tilsvarer materiale til 180 Modulcover. Målet for 2021 er å øke gjenbruksgraden til 30 prosent for å komme nærmere ambisjonen om «full sirkel» i egen produksjon. Sammen med Ramirent skal de introdusere de nye produktene til markedet i året som kommer;

– Vi ønsker å sette et industrieksempel på at sirkulær økonomi kan lønne seg. At vi har klart å redusere 40 tonn avfall gir stor motivasjon til å fortsette utviklingen med kontinuerlige forbedringer på logistikk og emballasje, sier Jens Brustad. 

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14